Een auto leasen of kopen - wat is beter?

Een auto leasen of kopen - wat is beter?
Autodiensten

Tegenwoordig hebben meer en meer mensen een auto lease voor hun persoonlijke wagen. maar is deze dienst ook effectief zo voordelig? Het ligt natuurlijk aan je persoonlijke situatie, aangezien sommige mensen er effectief een voordeel uithalen door het leasen. Maar er zijn ook mensen die door het kopen van een auto voordeel hebben.

Hoe kun je een auto leasen?

Wanneer je een wagen aanschaft met een lease, stelt een bedrijf de wagen tot jouw beschikking gedurende de periode dat je de wagen leased. Hierdoor kan je gebruik maken van de wagen maar je zal gedurende de lease geen effectieve eigenaar zijn van de wagen maar wel alle verantwoordelijkheid op je nemen je betaald een vast maandelijks bedrag en de brandstof van de wagen.

Bij een normale lease moet je de wagen na de leaseperiode terug inleveren en kan je een nieuwe lease afsluiten. Voordat je de lease afsluit kan je ook beroep doen op een koopoptie, indien je dit op voorhand overeengekomen bent. Dit betekend dat je na de lease periode de keuze hebt om het restbedrag van de wagen te betalen en deze effectief te kopen.

Een auto leasen als zelfstandige kan voordelen op veel verschillende vlakken leveren. Je kan een nieuwe auto rijden voor niet al te veel geld en, afhankelijk van de auto en emissie, kan je de kosten die je aan de auto uitgeeft aftrekken van het geld dat je normaal aan de belasting zou moeten geven. Bijvoorbeeld: De aankoop van een elektrische wagen kan over 4 jaar 100% worden afgetrokken wanneer je een als zelfstandige een auto lease aangaat in België.

De voordelen en nadelen van particulier auto leasen

Het particulier leasen van een auto komt met veel verschillende voordelen, maar heeft ook zijn nadelen. Je moet zelf overwegen of de voordelen de nadelen overtreffen of andersom.

De voordelen van particulier auto leasen

Doordat je een vast maandelijks bedrag betaald heb je geen hoge aanschafkosten. Dit betekend dat je met een relatief klein bedrag kan rondrijden met de nieuwste auto’s. Doordat de je een vast maandelijks bedrag hebt + enkel de brandstof die je zelf op gebruikt moet betalen heb je geen onvoorziene onaangename kosten.

De nadelen van particulier auto leasen

De auto die je met een lease contract ter beschikking krijgt zal nooit jouw eigen auto zijn. Het grootste nadeel is dat je vastzit aan een lease. De bedrijven die de lease uitgeven zorgen er vaak voor dat het moeilijk is om onder de lease uit te komen.

Een auto kopen doe je zo!

Wanneer je een auto koopt kan je dit net zoals bij een lease met een maandelijkse aflossing doen. Het verschil zit in het feit dat wanneer je een auto op afbetaling koopt, de auto van jou is. Je gaat dus eigenlijk een lening aan bij de garage om je auto op afbetaling te kunnen kopen. Dit is de optie waar de meeste particulieren voor kiezen aangezien ze geen geld zouden willen uitgeven aan iets dat ze uiteindelijk moeten teruggeven.

Onze conclusie

Wanneer het je meer uitmaakt dat je in een nieuw model van een auto rondrijd dan dat je effectief een eigenaar bent van de auto kan je best als particulier een lease aangaan. Indien je van plan bent om een auto aan te schaffen waar je een langere tijd mee wilt rijden dan kan je best kiezen voor het aankopen van een auto. Wil je de auto misschien aankopen na de leaseperiode, dan kan je altijd vragen aan de leasemaatschappij of er een koopoptie aan jouw lease toegevoegd kan worden. Als je een zelfstandige bent is het bijna altijd handig om een auto te leasen, je kan in dit geval extra raad vragen aan je accountant!

Meer Autodiensten