Een goede ventilatie: tegen verspreiding van ziekte!

Een goede ventilatie: tegen verspreiding van ziekte!

Nu het coronavirus de wereld in zijn greep houdt, neemt iedereen maatregelen. Een simpele maatregel kun je gemakkelijk zelf uitvoeren, maar je moet er wel aan denken: ventileer jouw huis! Waarom is dat nodig en hoe doe je dat?

ErvaringenSite geeft tips voor hoe je jouw huis moet ventileren. Dit is extra belangrijk nu de meeste mensen door het coronavirus gedurende langere tijd aan huis gekluisterd zullen zijn.

Waarom moet je jouw huis ventileren?

Veel huizen in België zijn tegenwoordig goed geïsoleerd. Dat is natuurlijk goed voor het milieu en de energierekening, maar niet voor de ventilatie van jouw huis. Die moet je dus goed in de gaten houden.

Je huis ventileren is belangrijk om verschillende redenen.

- Bewoners, huisdieren en planten produceren gezamenlijk gemiddeld maar liefst tien liter vocht per dag. Dat is vast meer dan je denkt! Door goed te ventileren, houd je jouw huis droog en fris.

- Schimmels en huismijt

gedijen goed op al dat vocht. Al die schimmels en huismijt kunnen vervolgens verschillende gezondheidsklachten veroorzaken, zoals benauwdheid, hoofdpijn en (chronische) neusverkoudheid. Bovendien kunnen ze jouw luchtwegen aantasten, waardoor je vatbaarder bent voor virussen.

- Zoals we nu overal volop horen in verband met het coronavirus: ziekmakende bacteriën en virussen verspreiden zich door de lucht. Bijvoorbeeld als we met elkaar praten, als we niezen en als we hoesten. Daarnaast kun je ze doorgeven via handen of voorwerpen, zoals een deurknop of een leuning. Ook daarom moet je goed ventileren, want zo zorg je ervoor dat de lucht wordt ververst, waardoor je ziektes minder kans geeft.

Hoe kun je ventileren en hoe vaak ventileren is genoeg?

Af en toe een halfuurtje een raam openzetten, dat is niet genoeg. Eigenlijk moet je dag en nacht minstens twee ramen op een kier hebben staan, zeker wanneer je woont in een goed geïsoleerd huis. Heb je ramen die zijn voorzien van ventilatieroosters, dan kun je ook die open laten staan.

Maar denk niet alleen aan grote ruimtes, zoals de woonkamer en de slaapkamer. Ook kleine ruimtes dienen goed geventileerd te worden, zoals de badkamer. Door bijvoorbeeld een goede buis ventilator te installeren in dergelijke ruimtes, zorg je ervoor dat ook daar schimmels geen kans krijgen.

Meer