Gin: in een cocktail of "shaken, not stirred"

Gin: in een cocktail of "shaken, not stirred"

Wil je je deze herfst en winter warmen aan een drankje, dan kun je kiezen voor een goede whiskey of een lekkere rum. Een andere fijne optie is gin.

Waar komt gin eigenlijk vandaan en wat is het verschil met jenever? Wat zijn de verschillende soorten en hoe houd je de merken uit elkaar?

Waar komt gin vandaan?

Wist je dat gin eigenlijk de Engelse variant is van jenever? In de zeventiende eeuw werd jenever in Nederland gebruikt als medicijn tegen onder andere maagklachten en galstenen. Nu zouden we daarvoor wellicht iets anders gebruiken. Engelse soldaten ontdekten de jenever, namen het mee naar Engeland en gingen het zelf ook distilleren. Net een beetje anders, dat wel. Zo werd de drank gin geboren. En het is nog steeds erg populair, puur of als onderdeel van cocktails.

Wat is het verschil tussen London dry en distilled?

Op een fles gin vind je vaak de benaming 'London dry' of 'distilled'. Wat is het verschil?

Anders dan de naam doet vermoeden komt London dry gin niet per se uit Londen. Kenmerkend voor London dry is dat de jeneverbes, nog altijd het basisingrediënt, als smaak de boventoon moet voeren. Zogenaamde botanicals (kruiden en specerijen) moeten direct en tegelijk worden destilleerd. Achteraf wordt geen smaak of kleur toegevoegd. Dit is eigenlijk de oude, klassieke variant van gin.

Distlled gin

kent minder strikte regels. Hiervoor mag elke soort neutrale alcohol worden gebruikt en mogen distillaten met elkaar worden gemengd. Daarom is distilled gin meestal wat zoeter dan London dry, want er zitten vaak meer fruit en botanicals in.

Welke merken gin zijn er?

Wil jij lekker gaan mixen of drink je de gin liever puur, eventueel met wat ijs? Je kunt kiezen uit verschillende merken van deze sterke drank.

- Beefeater is een bekende London dry gin; de geschiedenis van deze gin gaat terug tot de jaren 1860, toen James Burrough het begon te destilleren.

- Plymouth Gin heeft een nog langere geschiedenis en wordt al gedestilleerd sinds de achttiende eeuw. Deze gin heeft relatief veel smaak en wordt vaak gebruikt in cocktails.

- Gordon's heeft een stapje voor op andere gins, want het staat erom bekend de favoriete gin te zijn geweest van niemand minder dan Ernest Hemingway. Deze schrijver stond erom bekend veel te drinken; dus hij kon weten welke gin goed was! Gordon's wordt bovendien geschonken in de Vesper cocktail in Casino Royale: met James Bond heeft deze gin dus nog een beroemde drinker.

- Bombay Sapphire valt op door de kleur, want deze gin is blauw. Naast jeneverbes proef je hier ook zoethout en amandel; het is een wat zoete gin. Deze gin wordt vaak gebruikt in een gin tonic.

Wat is jouw favoriete gin?

Op ErvaringenSite vind je reviews over uiteenlopende bedrijven. Hier kun je jouw ervaringen delen die jij als klant met deze bedrijven hebt. En dat geldt ook voor drankwinkels. Je vindt hier een overzicht van bedrijven die drank verkopen. Laat een review achter met jouw klantervaringen en lees de beoordelingen van andere klanten op ErvaringenSite!

Meer