Hoe vervang je de lampen in huis? Een stappenplan!

Hoe vervang je de lampen in huis? Een stappenplan!

Een huis verduurzamen kan zo uitgebreid als je zelf wilt. Een eenvoudige stap is de lampen vervangen. Wij leggen graag uit hoe je dat doet!

Wil je besparen op jouw energierekening en bovendien jouw energieverbruik duurzamer maken? Dan is het een goed idee om te kiezen voor ledlicht, zo schreven we al eerder in onze blog. Deze lampen zijn misschien per stuk bij de aanschaf wat duurder dan de oude gloeilampen, maar doordat ze (veel) minder energie verbruiken en bovendien veel langer meegaan, heb je dat verschil waarschijnlijk zo terugverdiend.

ErvaringenSite geeft jou een stappenplan voor het vervangen van de lampen in huis. Zo is het zo gemakkelijk mogelijk en de drempel lekker laag om jouw huis eenvoudig te verduurzamen. Je zult er geen spijt van krijgen!

1. Controleer welk licht in huis vervangen kan worden

Loop door jouw huis en bekijk daarbij alle lampen die je tegenkomt. Van de hanglamp boven de eettafel tot het licht in de keuken, van het licht in het aquarium tot het nachtlampje op de slaapkamer van de kinderen. Ieder licht kan vervangen worden!

Heb je misschien nog ergens gloeilampen in zitten? Wacht dan niet tot die vanzelf stuk gaan, maar haal ze er vast uit. Het is zonde om die lampen nog langer te laten branden, want ze verbruiken veel meer energie dan ledlicht. Ook ander, zuiniger licht, zoals dat van halogeen, kun je beter door ledlicht vervangen. Dat is immers het zuinigst.

2. Bepaal welke soorten ledlampen je nodig hebt

Iedere lamp vraagt om een andere vorm van verlichting. Zo heb je misschien liever geen felle ledlamp boven je hangen als je aan het eten bent, maar is veel licht in de keuken wel weer handig. Bepaal daarom per lichtbron door welke ledlamp je die wilt vervangen.

Je kunt daarbij bijvoorbeeld kiezen voor warm licht of juist fel, wit licht. Is de lamp vol in beeld, bijvoorbeeld omdat die op een voet zonder kap staat, dan kun je ook voor een retrolamp met ledlicht kiezen. Er is tegenwoordig veel mogelijk en je kunt dus van alles kiezen!

3. Bepaal welke fitting en grootte van de nieuwe lamp je nodig hebt

Niet onbelangrijk als je wilt dat jouw lichtwissel een succes wordt: noteer per lamp nauwkeurig hoe groot de fitting is en hoe groot de lamp mag zijn. Zo zorg je ervoor dat jouw nieuwe lampen goed passen. Er zijn ledlampen met dikke fitting en ledlampen met kleine fitting verkrijgbaar bij de meeste winkels die lampen verkopen, en je vindt ze in allerlei groottes.

4. Lees reviews van klanten online op ErvaringenSite

Om een goede keuze te maken tussen alle winkels die ledlampen verkopen, zoals bouwmarkten en lichtspecialisten, is het slim om de reviews van hun klanten te vergelijken op ErvaringenSite. Zo weet je zeker dat je een goede koopt zult doen!

Meer