Hoe werk je veilig op hoogte tijdens het klussen?

Hoe werk je veilig op hoogte tijdens het klussen?

Klussen is natuurlijk harstikke leuk, maar het moet wel veilig zijn. Leer dus van de tips en ervaringen van anderen en klus veilig!

Bij het klussen zijn er vele manieren om jezelf te bezeren. Bijvoorbeeld als je die hamer op jouw duim slaat in plaats van op de spijker. Of als je je vertilt en het in je rug schiet. Valgevaar is misschien wel een van de grootste risico's en eentje waarbij de gevolgen ernstig kunnen zijn.

Hoe voorkom je dat je van een hoogte valt als je aan het klussen bent? Volg de tips en ervaringen van anderen en beperk het risico! Wij geven alvast een aantal tips!

Ga in zee met betrouwbare bedrijven en merken

Schaf jouw bouwmateriaal niet zomaar zonder enige research of ervaring aan. Lees bijvoorbeeld op ErvaringenSite eerst de reviews van klanten over een bepaald merk of product.

Vonden zij die ene trap bijvoorbeeld echt betrouwbaar? Hoe beoordelen klanten de valbeveiliging van een bepaald merk?

In de categorie Online Shoppen - Wonen vind je bijvoorbeeld veel bouwmarkten en woonwinkels die dergelijke producten verkopen en daar advies over geven. Lees dus de reviews van hun klanten op ErvaringenSite!

Werk zoveel mogelijk vanaf een veilige plek

Dit klinkt op zich natuurlijk logisch, maar het gebeurt maar al te vaak dat je, om bijvoorbeeld nét even bij dat spijkertje daar te komen of nét even dat likje verf te kunnen aanbrengen, ergens op gaat staat, waar dat eigenlijk niet kan. Bijvoorbeeld op dat gekke krukje dat er toevallig staat. Of op die kast die nog niet af is.

Het is beter om jezelf, en eventueel jouw werklui, te voorzien van veilige materialen waar ze op kunnen staan. Schaf een steiger aan, bijvoorbeeld op steigerkopen.nl, of een stevige trap, die iemand wellicht ook nog even goed vasthoudt. Dat voorkomt de verleiding er een onveilig object bij te schuiven, waar je vervolgens zomaar vanaf kunt vallen.

Zorg voor een opgeruimde en overzichtelijke werkplek

Je hebt er misschien niet steeds zin in om tijdens het klussen of verbouwen te moeten opruimen, maar het is wel aan te raden om tenminste rondslingerende materialen en objecten uit te weg te ruimen en bijvoorbeeld geknoeide vloeistoffen direct weg te vegen. Dat voorkomt het risico dat je erover uitglijdt en lelijk terechtkomt. Veiligheid is belangrijk!

Voor meer tips kun je terecht op het Arboportaal van het Nederlandse ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Meer