ErvaringenSite
  Hoe zorg je voor mooi licht? Maak een lichtplan!
  14-01-2020

  Hoe zorg je voor mooi licht? Maak een lichtplan!

  Licht is een belangrijke sfeermaker. Het kan een ruimte maken of breken.

  Met een goed lichtplan zorg je voor een prettige omgeving.

  Het belang van licht

  In elke ruimte speelt licht een belangrijke rol. Soms heb je dat niet eens direct in de gaten. Je voelt je bijvoorbeeld ineens wat slaperig of juist erg gejaagd. Of je krijgt hoofdpijn omdat je de hele tijd hebt zitten turen naar je scherm of papieren. Soms heb je niet eens door dat het licht niet goed staat afgesteld. Je past je gewoon steeds aan aan de situatie en neemt het licht daarbij voor lief. Maar het belang van licht moet niet onderschat worden.

  Is het licht te fel, dan kan dat een kille en harde uitstraling geven. Te warm licht kan juist slaperig maken. Wil je bijvoorbeeld een kantoor inrichten, waarvoor we tips gaven in een vorige blog, dan is het goed om rekening te houden met het licht. Want zowel te fel als te warm licht zijn dus niet geschikt voor een kantoor.

  Begin met een plattegrond

  Een goed lichtplan houdt rekening met allerlei factoren, zoals het meubilair en de beschikbare lichtbronnen in de ruimte. Als je een lichtplan maakt, dan begin je met een plattegrond. Daarop teken je de vaste elementen in en bepaal je bijvoorbeeld waar je warmer licht wilt en waar je juist een fellere lamp nodig hebt. Tot slot kun je met jouw lichtplan gaan shoppen. Dan kun je de lichtbronnen ook aanpassen op jouw smaak of de doelinrichting. Kies bijvoorbeeld voor gezellige lampen in een eetruimte of zakelijke lampen in een vergaderzaal.

  Let op de duurzaamheid

  Hou je niet alleen rekening met jouw eigen gemoed, maar ook met de natuur om je heen, dan geeft dat ook een goed gevoel.

  Kies daarom het liefst voor led lampen om ervoor te zorgen dat jouw lichtplan ook duurzaam is. Led-lampen stralen tegenwoordig niet per se meer fel, wit licht uit. Ze zijn er ook in warmere tinten. En zelfs in unieke vormen, voor wie dat wil. Een energieslurpende gloeilamp is dus echt niet meer nodig! Zo ben je zowel goed voor jezelf als voor het milieu!

  Gerelateerd