Ongewone daguitstapjes in België

Ongewone daguitstapjes in België

Als onze vorige blogpost je nog niet genoeg zin heeft gegeven om er een dagje op uit te trekken dan misschien deze wel, en dit keer alles in eigen land! Ons land is al ongewoon op zich maar wist je ook dat we nog heel wat "ongewone" attracties rijk zijn? Hier komt een opsomming van enkele dingen die je kan doen als je een dagje vrij hebt!

1. Reading Between The Lines

'Reading between the lines' is een doorzichtig kunstwerk dat je kan bezichtigen in Borgloon. Het kunstwerk is een optische illusie van een traditionele parochiekerk maar dan doorzichtig. De kunstenaar, Gijs Van Vaerenberg, plaatste dit opmerkelijk stukje kunst langs een fietsroute in Borgloon. Het kunstwerk werd er geplaatst in 2011 en bestaat uit 30 ton staal en 2000 kolommen. Het kunstwerk heeft de titel 'Reading between the lines' gekregen en dat voor een heel simpele reden, je moet als het ware door het kunstwerk kijken om de kerk te zien. Het beste moment om het spektakel te bewonderen is bij zonsondergang, dan lopen de laatste zonestralen recht het kunstwerk binnen en maak je de beste foto's, de perfecte afsluiter van een dagje uit met de fiets!


Het kunstwerk in beeld

2. Paviljoen van de Menselijke Driften

Het Paviljoen van de Menselijke Driften kan je vinden in het Jubelpark in Brussel. Het is gebouwd naar een ontwerp uit 1890 van de hand van de Belgische architect Victor Horta. Het paviljoen bevat het kunstwerk 'de menselijke driften' van Jef Lambeaux. Het werk zelf is acht meter bij twaalf. De Griekse tempel was een lange tijd een onderwerp van discussie tussen de architect en de kunstenaar. Victor Horta wou namelijk dat de tempel open was zodat je het reliëf altijd kon zien, Jef Lambeaux wou dan weer een muur om het reliëf te beschermen. De tempel bleef onafgewerkt zelfs voor de Wereldtentoonstelling in Brussel van 1897. Uiteindelijk werd er een barricade gebouwd rond de tempel die er veel langer stond dan gepland was. Uiteindelijk opende de tempel in 2002 voor het grote publiek maar het is slechts 1 uur per dag open en niet op maandag dus plan je bezoek goed voor je helemaal naar Brussel trekt.


Extra uitleg over het paviljoen en het kunstwerk

3. Doel

Doel, de spookstad. Wil je ronddwalen in een spookstad, dan moet je in Doel zijn. Net buiten de haven van Antwerpen en de kerncentrale vind je het kleine dropje Doel waar mensen onteigend en uit hun huis gezet werden voor de aanleg van een nieuw dok. De onteigeningen en het afbreken van gebouwen kreeg heel wat protest te verduren en inmiddels werd door de rechtbank besloten dat niemand meer uit hun huis gezet mag worden tot er een effectieve vergunning is voor het nieuwe dok. Inmiddels wonen nog maar een paar gezinnen in Doel, meestal echte Doelenaars die er al heel hun leven wonen. In Doel vind je ook een molen uit de 17de eeuw op de Scheldedijk. Doel is helemaal veranderd in een spookstad met graffiti en streetart. Ga er nog snel voor het verdwijnt!


Een YouTube filmpje over Doel

4. Zinneke Pis

Het Zinneke, of soms Zinneke Pis genoemd is een standbeeld van de kunstenaar Tom Frantzen dat je kan vinden in Brussel. Het standbeeld stelt een urinerende hond voor en past dus helemaal in het thema van Manneken pis en Jeanneke Pis. Het jongetje en het meisje hebben dus een plassende hond als huisdier. Het standbeeld werd onthuld in 1998 en in 2015 gerestaureerd nadat het werd aangereden door een auto. Je vindt het standbeeld op de hoek van de Kartuizersstraat en de Oude Graanmarkt. De kunstenaar heeft ook nog veel andere beelden gemaakt die je onder andere ook in Brussel kan vinden, een bekend standbeeld van zijn hand is de Vaartkapoen.


Alle plassende beelden op film!

5. Het Klankenbos

Het Klankenbos bevindt zich in Neerpelt. Als je door het bos loopt denk je dat je in een andere wereld bent beland. Door de geluiden die je hoort langs de verschillende installaties voel je je niet meer op deze planeet. Het Klankenbos gebruikt auditieve en esthetische kunst om je een buitengewone ervaring te laten beleven. Je vindt doorheen het bos verschillende installaties die geluiden maken op een unieke en innovatieve manier. Elk kunstwerk heeft haar eigen verassing. Sommige installaties zijn er het hele jaar, andere dan weer tijdelijk en soms zijn er zelfs pop-up. Je kan ook klimmen in verschillende installaties. Het park is gratis en 24 op 24 open voor iedereen.


Nog een extra filmpje om al je zintuigen te prikkelen voor je naar het bos trekt!

Hopelijk heb je wat ideeën gekregen om daguitstapjes te maken in ons eigen klein landje. Wil je nog meer ideeën voor daguitstapjes? Klik dan hier! Veel plezier!

Foto: Frans Sellies

Meer