Waarom zijn ledlampen eigenlijk zo zuinig?

Waarom zijn ledlampen eigenlijk zo zuinig?

Iedereen heeft dezelfde ervaring: ledlampen verbruiken minder energie en zijn dus goedkoper in gebruik. Maar hoe komt dat eigenlijk?

ErvaringenSite legt het graag even uit! 

Gloeilampen kunnen écht niet meer
De gloeilamp is alweer jaren geleden afgeschaft. Destijds hadden heel wat mensen hier best wat kritiek op. Zij waren immers gehecht aan het gezellige en (letterlijk!) warme licht dat deze lichtbron verspreidde. Maar helaas, die warmte zorgde ook voor extra energieverbruik. En dat is zonde. Daarom is de gloeilamp inmiddels afgeschaft. 

Maar ook andere lichtbronnen, zuiniger dan gloeilampen, zijn tegenwoordig taboe. Zoals halogeenlampen: 'Gooi ze weg!' kopte het NRC afgelopen november. Ledlampen hebben de toekomst. Gelukkig komen ze tegenwoordig in allerlei vormen en hoef je niet meer jouw huis met fel ledlicht te verlichten: van energiezuinige LED steeklampjes tot ledlampen die eruitzien als ouderwetse gloeilampen, voor de nostalgici onder ons.

Hoe werkt ledverlichting?
Wikipedia beschrijft de methode die zorgt voor ledlicht als "een methode waarbij elektrische stroom naar licht wordt omgezet als die in de doorlaatrichting loopt". Om het component is een lens gebouwd en daardoor wordt feller licht uitgezonden.

Dit klinkt heel modern, maar de techniek is wellicht ouder dan je denkt. De eerste patenten voor led dateren namelijk al van het einde van de jaren twintig van de vorige eeuw! Maar zoals dat gaat met patenten: pas veel later, namelijk in 1962, kwam pas een echt bruikbare variant beschikbaar. Er zit dus heel wat onderzoek en voorwerk in dat kleine ledlampje dat iedereen nu in huis heeft gehaald. 

Hoe ervaren mensen ledlampjes?
Zoals hierboven gezegd hadden mensen eerst vooral veel kritiek op ledlicht. Het zou hard en fel licht uitstralen. En werd alleen toegepast in lelijke lampjes. Heb je net een leuke lamp gekocht, wordt die lelijk gemaakt doordat er geen 'mooie' gloeilamp meer in mag. Die tijden zijn inmiddels voorbij. Ledlampen worden tegenwoordig op allerlei manieren gebruikt. Voor ieder wat wils, dus! 

Mede daardoor heeft de ledlamp een veel positiever imago gekregen. Daarnaast maken steeds meer mensen zich zorgen om het klimaat. De Standaard heeft zelfs een volledige rubriek voor het Klimaat ingesteld. Dan is het natuurlijk niet meer dan logisch dat mensen steeds vaker kiezen voor ledlampjes. Ze zijn tegenwoordig bovendien overal gemakkelijk verkrijgbaar; van jouw vaste supermarkt tot die woonwinkel op internet. Hoe denk jij over ledlampen?

Meer