Waarom zijn wasbare luiers beter dan wegwerpluiers?

Waarom zijn wasbare luiers beter dan wegwerpluiers?

Sommige mensen trekken meteen een vies gezicht bij de term 'wasbare luiers', anderen zweren erbij. Wat zijn de voor- en nadelen?

Heb je een baby, dan is het natuurlijk heerlijk om allerlei kinderkleding en speelgoed te kopen. Minder leuk is wellicht het aantal luiers dat je moet aanschaffen en bovendien verschonen als je een kindje verzorgt. Veel mensen gebruiken wegwerpluiers. De term zegt het al: die gooi je weg als ze eenmaal vol zijn. Een alternatief zijn wasbare luiers: die kun je meermaals gebruiken. Wat zijn nog meer verschillen, en wat zijn de voor- en nadelen van elk type?

1. Weg met die luier!

Het voelt misschien het meest normaal: wat doe je met een stinkluier? Die gooi je het liefst zo snel mogelijk weg. Opgeruimd staat netjes! Dat is dan meteen een voordeel van wegwerpluiers boven wasbare luiers: het is gemakkelijk om ervanaf te komen, en dan vooral van de inhoud. Je hoeft ze dus niet te wassen of op een andere manier jouw handen vuil te maken. Bovendien zijn veel mensen dit nou eenmaal zo gewend.

2. De wegwerpmaatschappij is niet goed voor het milieu

Weggooien kan dan gemakkelijk zijn, echt goed voor het milieu is dat natuurlijk niet. Wasbare luiers worden daarom vooral geprezen, omdat ze beter zouden zijn voor het milieu. Immers, je kunt het materiaal waarvan ze gemaakt zijn, hergebruiken. Je hoeft de luier alleen nog te wassen. Dat scheelt bovendien in de kosten, want je hoeft op deze manier simpelweg minder luiers te kopen. Kies je voor goedkope wasbare luiers, dan kun je zo al gauw zo'n 1500 euro per jaar besparen.

En de cijfers liegen er niet om: wegwerpluiers zorgen voor 1 ton afval per kind! Eerlijk is eerlijk: wasbare luiers moet je dan weer wassen, wat ook milieulasten oplevert, maar dan nog zorgen wegwerpluiers voor ongeveer twee keer zoveel C02-uitstoot ten opzichte van wasbare luiers.

3. Wasbare luiers zijn beter voor de baby

Een ander voordeel voor het mileau van wasbare luiers ten opzichte van wegwerpluiers is het gebruik van plastic: dat zit niet of nauwelijks in wasbare luiers, maar wel in wegwerpluiers. Minder plastic is bovendien beter voor de billetjes van de baby; kinderen die wasbare luiers dragen, hebben minder last van luieruitslag.

Wasbare luiers zijn daarnaast breder tussen de benen dan wegwerpluiers. Daardoor staan de beentjes van de baby meer uiteen, wat gunstig is voor de heupontwikkeling.

Wegwerpluiers zijn meestal voorzien van extra laagjes waardoor de luier zo lang mogelijk droog aanvoelt. Dat klinkt alsof dat comfortabeler is voor jouw baby en dat is misschien ook zo, maar het zorgt er ook voor dat jouw baby zich minder bewust is van poep- en plasmomenten. Daarom zijn kinderen die wasbare luiers dragen, meestal ongeveer een halfjaar eerder zindelijk dan kinderen met een wegwerpluier.

Deel een review met jouw ervaringen!

Hoe denk jij over wasbare luiers en wegwerpluiers? Heb jij een setje aangeschaft, bijvoorbeeld via Nappys.nl of bij de drogist? Dan lezen wij graag jouw ervaringen in een review!

Meer