Hypertrofie: Een gids tot het groeien van spieren.

Hypertrofie: Een gids tot het groeien van spieren.
Dieet & Gezond

De mensen die het al eens geprobeerd hebben, weten dat het niet zo evident is om spieren te kweken. Wanneer je voor het eerst begint aan fitness of krachttraining zal je eerst sterker worden voordat je je fysieke veranderingen kan zien. De fysieke verandering is vaak een gevolg van hypertrofie. Vraag je je af hoe je je spieren kan kweken? Lees dan snel verder.

Wat is Hypertrofie?

Je hebt misschien wel al eens van de term hypertrofie gehoord, maar de meeste mensen weten niet wat de effectieve betekenis van Hypertrofie is. Hypertrofie is een overmatige groei van weefsels en organen, dit als gevolg van de groei van cellen als gevolg van verhoogde inspanningen en stress.

De eenvoudige uitleg van deze term is de diktegroei van je spiervezels. Dit betekend dat het volume van je spiervezels toeneemt zonder dat er nieuwe spiercellen aangemaakt moeten worden. Indien je dit wilt bereiken zal je je spieren boven hun normale prestatie niveau moeten belasten. Dit doe je best op een veilige gecontroleerde manier! Deze manier van krachttraining wordt vaak gebruikt bij het kweken van spieren bij zowel mannen als vrouwen. Hoewel hetzelfde principe wordt toegepast zal dit tussen de verschillende geslachten toch anders verlopen!

Hoe werkt Hypertrofie

Wanneer we spiermassa willen opbouwen gaan we vaak voor hypertrofie. Dit zorgt er namelijk voor dat de spiercellen die je op dat moment hebt zullen toenemen in grootte maar er niet perse nieuwe spiercellen zullen groeien. Je bereikt hypertrofie door net over je normale limiet te gaan tijdens het sporten. Door de extra inspanningen ontstaan er kleine scheurtjes in de spiervezels die je op dat moment gebruikt.

Nadat je klaar bent met sporten zal het lichaam deze kleine trauma’s proberen te repareren. Met behulp van verschillende proteïnen zorgt het lichaam voor een herstel aan je spiervezels. Deze zullen langzaam groeien doordat er steeds meer weefsel aan de spiervezels wordt toegevoegd om de scheurtjes te herstellen!

Is er een verschil tussen spieren kweken voor mannen en vrouwen?

Doordat het mannelijke en het vrouwelijke lichaam anders zijn opgebouwd en andere stofwisselingen hebben, hebben ze vaak ook andere methoden om spieren te kunnen kweken!

Spieren kweken voor mannen

Mannen hebben over het algemeen meer vet rond hun buikspieren en hun onderrug. Hier zit dan ook het meeste vet van het vetpercentage van een mannelijk lichaam. Door een krachttrainingsschema kunnen ze het lichaam aanzetten tot vetverbranding, echter kiezen mannen er niet voor waar ze het vet zullen verliezen. Wanneer je een man met een sixpack ziet kan je afleiden dat zijn vet percentage zeer laag is.

Spieren kweken voor vrouwen

De spiermassa van een vrouw wordt op een andere manier getraind dan de spiermassa van een man. Doordat een vrouw over het algemeen een hoger vetpercentage nodig heeft dan een man is het normaal dat ze niet zo ver zullen gaan als een man. Het hebben van een bepaald vetpercentage heeft ook veel te maken met het feit dat een vrouwenlichaam tijdens een zwangerschap genoeg voedingsstoffen voor zichzelf en het ontwikkelende kind nodig heeft.

Individuele verschillen

Iedereen heeft een eigen verwerking van voedingsstoffen en elk lichaam is uniek. Dit betekend dus ook dat wanneer 2 verschillende personen met hetzelfde gewicht en hetzelfde geslacht een krachttrainingsschema starten. Ze volledig andere resultaten kunnen hebben. Zo kan de ene sneller vet verbranden door een hoog metabolisme maar ook minder spieren kweken doordat de andere een betere herstelling van de trauma’s ten gevolge van hypertrofie heeft. Het is dus zeer belangrijk dat je jouw eigen vooruitgangen goed bijhoudt! Daarnaast is het ook van belang dat je je dieet goed in de gaten houdt.

Meer Dieet & Gezond