Altijd maar te druk? Leer je taken uitbesteden 

Altijd maar te druk? Leer je taken uitbesteden 
Diensten

Veel mensen zijn erg druk met hun dagelijkse bezigheden. We ervaren steeds meer dat we veel werken waardoor we ook aardig wat geld over houden, maar er simpelweg weinig vrije tijd naast onze drukke banen overblijft. Om dit probleem op te lossen schakelen steeds meer mensen een extra hulp in. Van hondenuitlaatservices, schoonmaaksters, virtual assistants, en iemand die de boodschappen voor hen doet: we delegeren steeds meer van onze dagelijkse klusjes aan anderen en er wordt dan ook steeds vaker een poetshulp gezocht.

Gek genoeg zijn er ook nog steeds mensen die het een beetje beschamend vinden. Zij denken dat dit soort uitbesteding enkel voor rijke mensen is weggelegd, of vinden het gênant dat hun rommel door iemand anders dan henzelf wordt opgeruimd.

Waarom zou je een hulp inhuren?

Het kan voor sommige mensen een beetje gênant zijn toe te geven: ze houden nauwelijks tijd over voor de dagelijkse huishoudelijke klusjes. Maar je kunt je ook afvragen: puur omdat je het zelf kunt, betekent het dan ook dat je het moet doen? Hoewel een schoonmaakster inhuren uiteraard een prijskaartje heeft, kan het dusdanig veel tijd besparen dat het je eigenlijk geld oplevert. De prijzen per dienstverlening liggen per land verschillend, zo wordt een huishoudster in België een stuk beter betaald wordt dan in Nederland. Maar stel: een huishoudelijke klus kost je normaal gesproken zo’n vier uur per week. Deze zelfde taak kan waarschijnlijk een professional in twee uur. Als je de vier uur die je zou schoonmaken uitbesteedt aan een professional, heb je zelf die tijd vrij om werk te verrichten waarmee je de huishoudster kunt betalen.

Welke hulp kun je verder allemaal inhuren?

Naast schoonmaakster kun je het zo gek niet bedenken of er is wel iemand die de dienst aanbiedt om je bij jou thuis wat werk uit handen te nemen. Van hondenuitlaatservices en hondenoppassers, tuiniers, cocktail-barmensen voor op een feestje tot gehele chef koks die bij je thuis komen koken als je een etentje hebt.

Volgens de Nederlandse overheid zijn maar liefst 1 miljoen huishoudens in Nederland afhankelijk van deze soorten dienstverlening. Hiervan zijn echter ook velen werkzaam in de commerciële zorg. Het kan bijvoorbeeld zijn dat ondanks dat iemand vindt dat ze zorg nodig hebben, die mening niet gedeeld wordt met de overheid of de verzekering. Hierbij kun je ook denken aan masseurs, specifieke soorten genezers, en yoga- en meditatie instructeurs.

Daarnaast wordt ook steeds populairder om hulp-coaches in te schakelen voor zelfmanagement. Deze dienstverleners kunnen je helpen met het ordenen van je leven. Zo kunnen zij specifieke planningen voor je maken en je laten inzien welke zaken je beter moet regelen. Nu we allen in ons dagelijks leven steeds drukker worden en ook steeds meer willen bereiken, lijkt deze sector enorm te groeien omdat veel mensen een steeds betere versie van zichzelf willen worden. Het inschakelen van een coach kan je enorm helpen om je tijdsdruk te verlichten en meer vrije tijd voor jezelf te creëren, omdat een coach je kan laten reflecteren welke taken er daadwerkelijk prioriteit hebben, en welke taken men wellicht zelf creëert om zichzelf druk bezig te houden. Dit klinkt misschien gek, maar is voor veel mensen daadwerkelijk de kern van waarom zij zo druk zijn en geen tijd hebben.

Hoe leer je taken delegeren en zijn deze mensen wel te vertrouwen?

Het is niet altijd makkelijk om een wildvreemde die je voor het eerst inhuurt duidelijk uit te leggen wat deze persoon dient te doen - en wat vooral ook niet. Vooral in huis heb je natuurlijk veel persoonlijke spullen waar je niet een wildvreemde mee wilt lastigvallen. Wat moet de persoon wel niet denken?

Wees gerust: hoogstwaarschijnlijk is een poetshulp deze zaken al honderden keren eerder tegengekomen. Wat sommigen ook tegenhoudt is het vertrouwen van een hulp. Wat nou als zo’n persoon iets tegenkomt en in zijn eigen zakken steekt? Gelukkig kun je op de websites waar je iemand kunt inhuren ook referenties achterlaten. Dit kan enkel gedaan worden door mensen die de hulp ook daadwerkelijk ingehuurd hebben. Hierdoor weet je precies wat deze hulp in het verleden gedaan heeft en welke ervaringen anderen met de persoon gehad hebben. Dat zorgt ervoor dat je precies weet waar je aan toe bent zodra je een hulp in huis wilt inhuren.

Meer Diensten