- Op
- 28 jun 2021
- Leestijd
- 3 minuten
Als je in een huis in een dunbevolkt gebied woont dan is de kans groot dat je niet aangesloten bent op het riool van het dorp waar je woont. Woningen in bosrijke gebieden en bijvoorbeeld boerderijen beschikken over een andere manier om het afvalwater dat er geproduceerd wordt op te vangen. Onder afvalwater verstaan we al het water dat uit het huis stroomt, zoals het douche- en toilet water en natuurlijk het water dat gebruikt wordt om af te wassen.
Zoals de naam al doet vermoeden zul je begrijpen dat er veel afval in dit water zit. Omdat deze huizen waarover we het nu hebben meestal over een septische tank beschikken in plaats van de genoemde rioolaansluiting is het raadzaam om te weten hoe je met zo'n tank omgaat. Laten we eerst kort stilstaan bij de uitleg over wat dit precies is en bij de vragen hoe onderhoud je een septische tank en hoe kun je een septische put legen?
Wat is een septische tank?
Een septische tank is een zuiveringssysteem voor al het afvalwater dat je in huis produceert. Omdat er veel afvalstoffen, bacteriën, gassen en vuil in dit water zitten is het belangrijk dit te zuiveren. Een septische tank maakt gebruik van meerdere kamers die met elkaar verbonden zijn door middel van afvoerpijpen.
Afmetingen van een septische tank
De afmetingen van deze kamers verschilt al naar gelang de hoeveelheid water die je verbruikt. Voor een woonhuis van gemiddelde grote heb je een tank nodig van minstens 6 kubieke meter. In de eerste kamer zakken de vaste stoffen in het water naar de bodem en bacteriën breken ze af tot gassen, slib en restmateriaal. In de tweede kamer bevindt zich een systeem dat er voor zorgt dat de aangemaakte gassen naar buiten kunnen ontsnappen. De derde en laatste kamer zorgt ervoor dat het overtollige restwater in de bodem weg kan stromen.
Wanneer hulp inschakelen?
Zoals je leest is het een behoorlijk ingewikkeld systeem dat na verloop van tijd vol raakt of door onzorgvuldig gebruik verstopt kan raken. Dat je dan een groot probleem hebt dat is wel duidelijk. Het water dat je in huis gebruikt stroomt dan namelijk niet meer weg. Als je in zo'n situatie verzeilt raakt is het aan te raden om een specialist in de arm te nemen die het systeem komt legen en schoonmaken. Het advies is om dit vooral niet zelf aan te pakken omdat bij er tijdens het proces in de kamers gevaarlijke stoffen zoals methaan en ammoniak vrijkomen. Het inademen van deze stoffen kan erg slecht voor je gezondheid zijn. Lees daarom eerst de ervaringen van andere mensen die dit probleem door een specialist hebben laten verhelpen.
Hoe ga je op de juiste wijze met een septische tank om?
Omdat een septische tank zich in de grond bevindt en gebruik maakt van natuurlijke processen om het water te zuiveren is het verstandig om niet te veel reinigingsmiddelen te gebruiken. Ook het overmatig gebruik van producten voor je persoonlijke hygiëne is af te raden. Je kiest het beste voor biologische middelen omdat die tijdens het proces het minst schadelijk zijn als ze afgebroken worden.
Pas op met afval en etensresten!
Een andere manier om te zorgen dat je optimaal gebruik maakt van je tank is om te zorgen dat er niet teveel afval in het water wordt weggespoeld. Gebruik in de wasbakken van de keuken en badkamers zeefjes op de afvoer zodat je etensresten, haren en ander afval na het wassen kunt verwijderen en in de afvalbak kunt gooien. Je zult er versteld van staan hoeveel afval er in de gootsteen verdwijnt als je dit soort zeefjes niet gebruikt.
Toiletpapier kan ook problemen opleveren voor je septische tank
Kijk ook naar het soort toiletpapier dat je gebruikt. Sommige soorten zijn zwaar en dik en door er vaak veel van te gebruiken bestaat de kans dat je sneller last krijgt van een verstopping. Een laatste tip om van een lange levensduur van je septische tank te genieten is om vooral geen moeilijk afbreekbare producten weg te spoelen. En dan hebben we het niet alleen over vochtige doekjes en andere materialen maar denk vooral ook aan etensresten zoals onder andere frituurolie en azijn.
Ga dus bewust om met je afvalwater om extra kosten en problemen te voorkomen. Als 's morgens vroeg of 's avonds laat de tank verstopt raakt zul je onnodig veel geld moeten uitgeven om de tank te laten reinigen en de verstopping te laten verhelpen.