Je eigen boekhouding doen met e-boekhouden

Je eigen boekhouding doen met e-boekhouden
Diensten

Je eigen boekhouding doen met e-boekhouden

Als beginnend ondernemer zijn er oneindig veel dingen waar je rekening mee moet houden. Buitenom de zaken die specifiek met je bedrijf te maken hebben, zoals inkoop, een eigen website, het aannemen van personeel en het inrichten van de bedrijfsruimte, moet je ook nog over de administratie nadenken. Voor veel nieuwe ondernemers wordt dat allemaal al snel te veel en daarom gebruiken zij de software van e-boekhouden om hun administratie bij te houden.

Met e-boekhouden maak je gebruik van een online dienst die in grote lijnen voor jou uitzet wat je allemaal moet doen. Je kan e-boekhouden gebruiken voor je boekhouding, het opstellen van facturen, het aanmaken van offertes, je relatiebeheer, je ledenadministratie en het bijhouden van je uren. Het enige wat je hoeft te doen is de gevraagde informatie in te vullen en vervolgens rekent de software alles voor je uit. Je hoeft je zelf dus niet bezig te houden met ingewikkelde formules om inzicht te krijgen in de financiële status van je bedrijf.

Binnen e-boekhouden is er ook een optie om je bankrekening aan je boekhouding te koppelen. Als er geld af- of bijgeschreven wordt op je zakelijke rekening, wordt dat automatisch verwerkt in je boekhouding. Zo kan je voorkomen dat er ergens iets misgaat doordat je vergeet om gegevens handmatig in te voeren.

Voor wie is e-boekhouden bedoeld?

E-boekhouden is zo ontworpen dat iedereen er makkelijk mee kan werken, ook als je geen ervaring met boekhouden hebt. Daarnaast biedt e-boekhouden voor iedere ondernemer een passend abonnement aan. Als je jaarlijks minder 240 boekingen en 120 facturen nodig hebt, kan je al voor iets minder dan €14 een abonnement afsluiten. Een onbeperkt abonnement kost €24.

Door te werken met e-boekhouden, kan je als ondernemer een heleboel tijd besparen die je weer kan investeren in je nieuwe onderneming. Daarnaast is een abonnement op een dienst voor e-boekhouden gratis voor beginnende ondernemers. Iedereen die korter dan een jaar staat ingeschreven als ondernemer, mag 15 maanden lang kosteloos de software gebruiken om te boekhouden en te factureren. Dat is aanzienlijk goedkoper dan het inhuren van een boekhouder, maar daar staat wel tegenover dat je zelf alle gegevens moet invoeren.

Hoe ondersteunt e-boekhouden mij?

Bij boekhouden komen een heleboel regels kijken, waarvan lang niet altijd iedereen op de hoogte is. Bij e-boekhouden kan je met die vragen altijd terecht bij de klantenservice. Zij kunnen je bijvoorbeeld vertellen welke btw-percentages je moet gebruiken als je een online winkel voor cosmetica hebt en hoe je een factuur opstelt met alle benodigde informatie erop.

Daarnaast staan er op de website van e-boekhouden ook verschillende video’s die uitleggen hoe je het optimale uit je abonnement kan halen en je kan er ook voor kiezen om een training te volgen. Als je er echt niet zelf uitkomt, is er altijd nog de optie om een samenwerking met een accountant aan te gaan. Op de website van e-boekhouden staat een lijst met accountants die worden aanbevolen.

De app van e-boekhouden

E-boekhouden biedt ook een app aan, waarmee je ook toegang hebt tot je boekhouding als je je computer niet bij de hand hebt. Via de app kan je ook gebruikmaken van een paar extra functies, waarmee je bijvoorbeeld met je telefoon een foto van een bonnetje of een factuur kan maken, die vervolgens automatisch wordt toegevoegd aan je administratie. De app is gratis en kan zowel op een telefoon als op een tablet worden geïnstalleerd.

Ervaringen met e-boekhouden

Als je overweegt om met e-boekhouden aan de slag te gaan, is het een goed idee om eens te kijken naar reviews over boekhoudsoftware. In de eerste plaats kan je daarin vinden wat voor soort bedrijven er nu gebruikmaken van e-boekhouden. Stel dat jij een winkel hebt waarin je servies verkoopt, dan is het fijn om te weten dat iemand met een vergelijkbare winkel tevreden is over de functies van e-boekhouden.

Daarbij geldt ook het tegenovergestelde. Als iemand niet tevreden is over e-boekhouden omdat het niet aansluit bij zijn onderneming, betekent dat nog niet meteen dat e-boekhouden ook niet werkt voor jou. Kijk daarom altijd naar de inhoud van een klacht. Stel bijvoorbeeld dat iemand niet graag werkt met e-boekhouden omdat er geen optie is om gereden kilometers bij te houden, dan hoef je daar geen rekening mee te houden als je niet op zoek bent naar die functie.

Tot slot moet je er ook rekening mee houden dat je met e-boekhouden heel veel persoonlijke gegevens deelt en daarom wil je natuurlijk wel zeker weten dat e-boekhouden veilig en betrouwbaar is. Onafhankelijke ervaringen van anderen kunnen je daarin geruststellen. Als je ziet dat er veel mensen zijn die probleemloos gebruikmaken van e-boekhouden, kan je meer vertrouwen in de dienst krijgen.

Meer Diensten