Online diensten: waar moet je op letten?

Online diensten: waar moet je op letten?
Diensten

De afgelopen jaren zijn steeds meer mensen gebruik gaan maken van online diensten. Dat is niet zo gek, want het aanbod is groot en er is voor bijna iedere behoefte wel een passende online dienst te vinden. In dit artikel kan je alles lezen over wat online diensten zijn, welke er worden aangeboden en hoe je reviews kan gebruiken om te controleren of een dienst betrouwbaar is en bij je past.

Wat zijn online diensten?

Een online dienst is ontwikkeld om jou te helpen bij het uitbesteden van een taak die je zelf niet kan of wil uitvoeren. Binnen iedere categorie is er wel een online dienst actief, of het nou gaat om eten en drinken, entertainment, wonen of reizen.

Voor een online dienst betaal je eenmalig of maandelijks een vast bedrag en in ruil daarvoor wordt een groot deel van de taak voor jou uit handen genomen. Op die manier kan je veel tijd besparen. Er zijn ook online diensten waarbij je juist iets extra’s krijgt. Bij deze vorm bespaar je geen tijd, maar kan je je tijd juist op een leukere manier invullen.

Welke online diensten zijn er?

Er is een groot aanbod aan online diensten die jouw leven veel gemakkelijker of leuker kunnen maken. In dit gedeelte hebben we een aantal voorbeelden voor je op een rijtje gezet:

Fysieke klussen

Als je op zoek bent naar een hulp in de huishouding, een oppas of een klusjesman, zijn er tal van online diensten die je daarbij kunnen helpen. Het enige wat jij hoeft te doen is aangeven waar je naar op zoek bent en vervolgens koppelt de dienst jou aan de juiste persoon. Iemand inhuren via een online dienst is snel en gemakkelijk en daarbij kan je erop rekenen dat er een klantenservice is waarbij je terechtkan als je niet tevreden bent over de manier waarop de klus is uitgevoerd. Houd er wel rekening mee dat het vaak iets duurder is om iemand in te huren via een online dienst, omdat je extra betaalt voor de bemiddeling.

Een nieuwe baan vinden

Ook als je op zoek bent naar een nieuwe baan, kan je via een online dienst reageren op openstaande vacatures. Voor een vast bedrag per maand worden alle vacatures die aansluiten op jouw profiel naar je toe gestuurd en in sommige gevallen zal de dienst je ook helpen om contact te leggen met je nieuwe werkgever. Er zijn online diensten in dit segment die extra services aanbieden en je beloven dat je binnen een bepaalde tijd een geschikte baan zal vinden. Hoe meer ondersteuning je wil, hoe hoger de maandelijkse kosten zullen zijn.

E-boekhouden

In 2020 zijn er meer zelfstandige ondernemers bijgekomen dan in de jaren daarvoor en de verwachting is dat die stijging nog even aan zal houden. Iedereen die zelfstandig een bedrijf opzet, moet ook de boekhouding bijhouden en daar hebben veel mensen moeite mee. Bij e-boekhouden krijg je als zelfstandig ondernemer toegang tot een platform waarbij je alleen nog je gegevens hoeft in te vullen. Vervolgens rekent de dienst voor je uit welke cijfers je nodig hebt voor je belasting- en btw-aangifte, je urenregistratie en jaaropgaven. Met behulp van deze online dienst kan je heel veel tijd besparen en daarbij is de kans ook veel kleiner dat je fouten maakt die je later een hoop geld kunnen gaan kosten.

Streaming diensten

Ook streaming diensten zijn populairder dan ooit. Bij streamingdiensten kan je in ruil voor een maandelijks bedrag gebruikmaken van verschillende vormen van entertainment. Je kan bijvoorbeeld onbeperkt luisteren naar muziek of jezelf vermaken met een uitgebreid aanbod aan films en series. Het maakt niet uit hoe vaak je kijkt of luistert, je betaald altijd hetzelfde bedrag per maand. De meeste streaming diensten bieden familie-abonnementen aan, waarbij je korting krijgt als je met meerdere mensen tegelijk een abonnement afsluit.

Software

Alle software op je computer wordt ook aangeboden door online diensten. Denk daarbij aan virusbescherming en programma’s die overbodige bestanden verwijderen, maar ook software die je gebruikt om bestanden te maken en bewerken. Vaak kan je bij deze online diensten een gratis proefversie aanvragen waarbij je alle basisfuncties kan gebruiken, maar als je op zoek bent naar meer moet je vaak een account aanmaken waarvoor je jaarlijks of maandelijks een bepaald bedrag afrekent.

Waarom moet ik online diensten gebruiken?

In de eerste plaats kunnen online diensten je leven een stuk gemakkelijker maken. Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar een nieuwe woning, kan dat zonder hulp erg lang duren. De online dienst heeft al de juiste ervaring en kennis in huis om jou snel en gemakkelijk door het proces te loodsen. Op die manier bespaar je veel tijd en in sommige gevallen ook geld.

Ten tweede kan een online dienst er ook voor zorgen dat je iets op de juiste manier doet. Bij e-boekhouden weet je bijvoorbeeld zeker dat je de juiste informatie gebruikt om je belastingaangifte te doen en bij streamingdiensten weet je zeker dat je entertainment legaal is en dat je op een veilige manier kan luisteren of kijken. Zo voorkom je dat je later in de problemen komt, een fout in je boekhouding kan namelijk een grote financiële impact hebben.

Tot slot heb je bij een online dienst ook een bepaalde zekerheid. Als je bijvoorbeeld een hulp in de huishouding hebt aangenomen die achteraf toch niet voldoet aan de beloftes van de dienst, kan je een klacht indienen. Je krijgt dan je geld terug of er wordt naar een andere passende oplossing gezocht. Daardoor weet je altijd zeker dat je krijgt waar je voor hebt betaald.

Wie kan gebruikmaken van online diensten?

Alle aanbieders van online diensten willen natuurlijk zo veel mogelijk mensen kunnen bereiken en daardoor zijn ze erg gebruiksvriendelijk. Vaak heb je niet veel verstand van computers nodig en voor hulp kan je altijd terecht bij de klantenservice.

Online diensten zijn niet aan een bepaalde doelgroep gebonden. Er zit ook voor iedereen wel een online dienst tussen die handig is. Iemand zonder eigen onderneming zal niet zo snel gebruikmaken van e-boekhouden, maar bijvoorbeeld wel van een online dienst die reizen aanbiedt.

Reviews gebruiken om een online dienst te beoordelen

Wil je graag gebruikmaken van een online dienst, maar weet je niet zeker of je wel de goede keuze maakt? Dan is het altijd verstandig om eens op onze homepage te kijken wat de ervaring van andere gebruikers is. De ervaring van een ander geeft je inzicht in de betrouwbaarheid van een bedrijf en de manier waarop ze met klachten omgaan.

Stel dat je graag gebruik wil maken van een online dienst die bloemen bezorgd, dan wil je natuurlijk weten of de bloemen vers zijn, snel bezorgd worden en eruitzien zoals op de website. Als je vervolgens in een review leest dat de bloemen niet netjes aankomen, weet je dat je beter op zoek kan gaan naar een andere online dienst die een vergelijkbaar product aanbiedt.

Als je gebruik wil maken van een online dienst, moet je vaak een aantal persoonlijke gegevens delen en daarom wil je natuurlijk wel graag weten of de dienst betrouwbaar is. Een dienst die bijvoorbeeld de boekhouding van jouw bedrijf op orde brengt heeft inzicht in je financiën, een streamingdienst heeft inzicht in de manier waarop jij je vrije tijd doorbrengt en een online dienst die je helpt bij het zoeken van een huis beschikt over je adresgegevens.

Al deze informatie is vertrouwelijk en jij wil natuurlijk dat een bedrijf daar zorgvuldig mee omgaat. In reviews van andere gebruikers kan je lezen hoe de veiligheid en betrouwbaarheid van een bedrijf door andere klanten wordt ervaren. Mensen die gebruikmaken van een online dienst die hen helpt bij het zoeken naar een baan, kunnen in een review bijvoorbeeld klagen dat ze te vaak worden benaderd voor banen waar ze geen interesse in hebben en/of dat ze veel reclame krijgen toegestuurd. Als jij die review leest, weet je dat dit bedrijf waarschijnlijk niet de beste keuze voor jou is.

Conclusie

Het maakt niet uit waar je naar op zoek bent, er is altijd wel een online dienst die jou kan helpen. Of je nu op zoek bent naar een hulp in de huishouding of een software waarmee je foto’s kan bewerken, de kans is groot dat je een online dienst kan vinden die aansluit bij jouw wensen. Daarnaast zijn online diensten ook erg gebruiksvriendelijk en voor iedereen toegankelijk, waardoor zelfs mensen die geen verstand hebben van computers er gemakkelijk mee aan de slag kunnen.


Voordat je besluit om een online dienst uit te kiezen, moet je altijd eerst de reviews lezen. Alleen dan weet je zeker dat de online dienst betrouwbaar is en beschikt over alle mogelijkheden waar jij naar op zoek bent. Op die manier kan je voorkomen dat je voor een bepaalde tijd vastzit aan een online dienst met een slechte reputatie of een abonnement dat niet voldoet aan je verwachtingen.

Meer Diensten