Groene Energie: goedkoper of duurder?

Groene Energie: goedkoper of duurder?
Energie

Als je nog steeds twijfelt om groene energie te gebruiken, lees dan op verschillende reviews over energiebedrijven. Hierdoor krijg je een beter overzicht van groene energiebedrijven en kun je een keuze maken. Hier vindt je bijvoorbeeld reviews over grote bedrijven zoals Octa en Essent.

Wat is groene energie

Groene energie wordt opgewekt met verschillende methodes en in dit artikel behandelen we de 5 verschillende vormen van energie die we tegenwoordig uit de natuur kunnen halen. Het wordt ‘groene’ energie genoemd, omdat we bij het extraheren van deze energie het milieu niet benadelen en dat zorgt voor een positief effect voor de toekomst! De vijf vormen van energie zijn:

  • Zonne-energie

  • Bio-energie

  • Windenergie

  • Geothermische energie

  • Energie uit de zee en rivieren

Deze vormen van energie zorgen ervoor dat we met behulp van energiecentrales duurzame energie kunnen opwekken. De zon zorgt er bijvoorbeeld voor dat we met zonnepanelen elektriciteit krijgen en met geothermische energie kunnen we bijvoorbeeld warmte uit de aarde halen om zo huizen te verwarmen.

Groene energie in België

Een studie toont aan dat in België tegen 2050 100% groene energie gebruikt kan gaan worden. Dat is niet alleen goed nieuws voor het milieu maar ook voor de mensen en de banen sector. Er wordt namelijk geschat dat er zo een 60.000 banen bijkomen als dit het geval is. Momenteel stijgt het gebruik van groene energie in een opwaartse spiraal in België. In 2018 was het aandeel gestegen tot wel 25,6% terwijl in 2017 het aandeel slechts 9,1% was.

Zonne-energie

Met zonne-energie kunnen we met behulp van zonnepanelen warmte omzetten tot elektriciteit door gebruik van PV cellen. De zon wordt ook gebruikt om zonlicht om te zetten in warmte door het gebruik van zonnecollectoren. Hierbij wordt bijvoorbeeld een een buitenwand of dakbedekking gebruikt om bijvoorbeeld een huis te verwarmen.

Bio-energie

Met Bio-energie wordt vooral bedoeld hoe biologische producten worden omgezet in bijvoorbeeld brandstof. Denk bijvoorbeeld aan hout, onkruid of andere biologische afval dat eigenlijk een tijdje zonlicht heeft geabsorbeerd, dit wordt vooral gebruikt als bio-energie om zo bijvoorbeeld gas of pellet brandstof. Deze brandstoffen worden vervolgens voor transport gebruikt of het creëren van verschillende materialen die weer zorgen voor een andere functie.

Windenergie

Windenergie zorgt ervoor dat er een beweging plaatsvindt door middel van bijvoorbeeld windturbines. Door deze beweging wordt met behulp van een elektrische generator elektriciteit opgewekt. Er wordt onderscheid gemaakt uit twee soorten windenergie en dat is op land of op zee. Op land is het goedkoper om windenergie om te zetten maar vaak is er niet genoeg ruimte dus wordt de zee meer gebruikt, omdat het wat constanter waait!

Geothermische energie

Met geothermische energie wordt warmte gewonnen door de aardbodem. Per jaar stroomt er ongeveer zo een 42 miljoen megawatt aan warmte naar buiten en dat wordt direct gebruikt om huizen te verwarmen of om elektriciteit op te wekken. Er zijn verschillende elektriciteits centrales die worden gebouwd voor deze geothermische proces en dat is afhankelijk van het bron.

Groene Stroom

Het wordt gelukkig steeds beter maar toch is het moeilijk om volledig groene energie te gebruiken over de hele wereld. Groene energie wordt steeds meer gebruikt maar toch wordt er nog steeds teveel grijze stroom gebruikt(fossiele brandstoffen). Het scheelt niet meer veel in prijs om over te gaan naar groene stroom dus als we allemaal meer bewust worden van het milieu kunnen we allemaal voor een beter toekomst zorgen!

Wi le meer leren over energie en energieverbruik? Lees dan ons artikel over energie, energieverbruik en welke energieleverancier je moet kiezen. Zo heb je een beter beeld bij wat het beste bij jou past.

Meer Energie