Welke energieleverancier kiezen? De ultieme handleiding

Welke energieleverancier kiezen? De ultieme handleiding
Energie

Energie werd voorheen door overheidsinstanties geleverd en er was geen plek voor commerciële spelers in deze markt. Daar kwam in de jaren ‘90 verandering in, er vond namelijk een splitsing plaats waarbij commerciële spelers stroom inkopen bij de producent en zo doorverkopen aan de consument.

Als u de beste energieleverancier wilt vinden is het belangrijk om reviews te lezen. Energieleveranciers vergelijken kan u een hoop geld schelen dus kijk hier voor verschillende reviews over energieleveranciers! Op ErvaringenSite vind je nog meer reviews over allerlei bedrijven.

In België zijn er tegenwoordig zo een 60 ondernemingen actief in het aanbieden van stroom. Gas en elektriciteitsleveranciers doen slechts de facturatie en de inkoop bij producenten. Producenten zijn de grote centrales waar ze elektriciteit produceren, er zijn twee soorten centrales namelijk centrales die fossiele brandstoffen gebruiken en centrales die duurzame energie opwekken.

Veranderen van Energieleverancier

Waarom zou je moeten veranderen van energie? Een energiefactuur bestaat uit verschillende aspecten zoals taksen, heffingen en distributiekosten. Maar niet elke energieleverancier heeft dezelfde tarieven op het gebied van energieverbruik en dat heeft weer invloed op het taks gedeelte dat je betaald. Veel consumenten laten stilzwijgend een contract doorlopen en een paar jaar later betaal je aanzienlijk meer dan voorheen.

Daarom is het belangrijk om het in de gaten te houden, wat energieleveranciers jou aanbieden. Op het internet kun je bijvoorbeeld verschillende vergelijkers gebruiken maar let wel goed op want goedkoper betekent niet altijd beter!

Welke energieleverancier kiezen?

Het gaat er altijd om dat je research doet naar wat er beschikbaar is zoals bijvoorbeeld het bekijken van de prijzen bij een vertrouwd energie maatschappij. Zo kun je vergelijken wat de prijzen zijn bij andere ‘kleinere’ energieleveranciers.

Wat u verbruikt per jaar is natuurlijk wel het belangrijkste en daarop kun je ook het meest besparen als je wat zuiniger omgaat met het verbruiken van energie, maar als je dat al doet wil je natuurlijk wel de beste prijs eruit halen! Het gaat er ook om wat je wilt zoals sommige mensen zijn wat meer milieubewust en willen per sé groene stroom. Hieronder ziet u een tabel van de grootste energieleveranciers in België:

  • Electrabel (66,4%)

  • EDF Luminus (17,5%)

  • NUON Belgium (5,1%)

  • E. ON Belgium (3,6%)

  • Essent Belgium (2,1%)

  • Andere (<2%)

Zoals je kunt zien is het grootste gedeelte verdeeld onder 2 leveranciers, dat zijn eigenlijk de marktleiders van het leveren van stroom. Een groot bedrijf kiezen betekent natuurlijk wel dat u meer vertrouwen krijgt, als u bijvoorbeeld Electrabel kiest zal er misschien iets meer gemak zijn in het product dat u heeft zoals groene stroom, aardgas of normale stroom.

Maar een groot bedrijf betekent niet altijd dat het de beste prijzen levert, je kunt bijvoorbeeld op het internet een aantal leveranciers naast elkaar zetten en er zullen goedkopere opties zijn dan Electrabel.

Om je wat wijzer te maken aan het eind van dit artikel, geven wij een aantal punten waar je op kunt letten als je van plan bent om van energieleverancier te veranderen. Je kunt het beste op de volgende punten letten:

  • Vaste kosten of verbruikskosten

  • Huidige prijs duur

  • Prijsgarantie contract

  • Kortingen

Hieronder leggen we uitgebreid uit waar je op kunt letten met betrekking tot de bovengenoemde punten.

Vaste kosten of verbruikskosten

Sommige energieleveranciers hanteren een vaste maandprijs dat misschien gunstig is als u veel energie gebruikt. Als u minder energie gebruikt dan is dat natuurlijk niet zo gunstig, want u betaald nog steeds het vaste afgesproken bedrag per maand! Dus als je een keuze wilt maken let op de vaste kosten en niet alleen op de eenheid verbruikskosten.

Huidige prijs duur

Als je een bedrijf kiest dat lage prijzen hanteert, kijk dan vooral hoe lang deze prijs nog geldig is. Sommige bedrijven hebben namelijk een variabele prijs regeling en dat betekent dat de prijs flink kan veranderen in een paar maanden terwijl jij een contract afsluit voor minimaal een jaar. Let dus goed op voordat je een keuze maakt bij goedkope prijzen!

Prijsgarantie contract

Als we praten over een prijsgarantie hebben we het meestal over een vaste prijs voor het gehele duur van het contract. In de meeste gevallen is dit niet aan te raden en kun je hier extra goed opletten. Deze contracten zijn vaak namelijk duurder dan gewone contracten, omdat als de prijs lager wordt van elektriciteit dan profiteer je daar niet van. Het afgesproken prijs blijft vast tot het contract afloopt en dan is het elektriciteit vaker al veel goedkoper dan de afgesproken prijs.

Kortingen

Vaak krijg je kortingen op de levering van stroom maar je moet wel goed opletten want dit is vaak in centen en niet in euro’s, let daarom goed op de voorwaarden van de kortingen.

Goedkoopste Energieleverancier

Vaak denkt iedereen dat alleen de prijs belangrijk is bij het kiezen van een energieleverancier maar vaak is dat niet zo. Als je bijvoorbeeld de goedkope energieleverancier kiest kunnen een aantal dingen veranderen als je niet goed op de voorwaarden let. De verschillen zitten meestal in de dienstverlening, waarbij de ene wat transparanter is dan de ander.

Het beste is om voor transparantie te zoeken en niet alleen een voordelig prijs. Misschien bieden wat kleinere partijen een prijs aan zonder dat je de leveringskosten ziet of niet weet wat erbij komt aan het einde van de maand. Grote spelers op de markt bieden meestal wat extra’s aan, omdat zij natuurlijk wat meer beschikbaar hebben kunnen zij soms aantrekkelijke voordelen aanbieden.

Duurzame Energie

Duurzaam energie oftewel groene energie is energie waarbij men het milieu niet benadeeld voor toekomstige generaties. Het wordt steeds meer populair en toegankelijker dat bedrijven en particulieren gebruik maken van groene energie. Tegenwoordig is er niet een groot verschil, wat betreft kosten, met het gebruiken van groene stroom.

België heeft zich ertoe verplicht om 13% uit duurzame energie op te wekken, in 2012 was dit slechts 6.8%. Door klimaatverandering worden steeds meer landen ervan bewust dat er verandering moet komen in het gebruik van energiebronnen.

Zonnepanelen zijn tegenwoordig zelfs goedkoper dan stroom dat afkomstig is vanuit een fossiele brandstof bron. Ook windstroom is in vele landen goedkoper, omdat het klimaat aangenaam is voor het winnen van stroom zoals in Noorwegen, Nederland, Spanje, Polen en Ierland.

Duurzame energie wordt bijvoorbeeld opgewekt door een aantal verschillende methodes. Tegenwoordig zijn er 4 methodes om groene energie te verkrijgen en dat zijn:

  • Zonne-energie

  • Windenergie

  • Bio-Energie

  • Geothermische Energie

Handelaren

Handelaren zijn eigenlijk een soort tussenpersoon voor die energie inkopen en doorverkopen aan leveranciers. Dit verloopt in de vorm van een soort beurs, waarbij er wordt gehandeld in energie. Leveranciers hebben soms ook nog eens een eigen handelaars organisatie om ervoor te zorgen dat zij de beste prijzen kunnen aanbieden, maar slechts grote maatschappijen kunnen zich dit veroorloven.

Populaire energiemaatschappijen

In België zijn er tientallen energiemaatschappijen waar je klant van kunt worden. Toch zijn er enkele die populairder zijn onder huishoudens en bedrijven. Hieronder bespreken we kort welke energieleveranciers

Vattenfall

Vattenfall, voorheen bekend als ‘Nuon’, is een Zweedse energieleverancier die ook energie (elektriciteit en gas) aanbiedt in o.a. Nederland. Daarbij bedient ze ook de Duitse, Deense, Engelse en zweedse markt. De energieleverancier heeft ca. 19.000 werknemers in dienst en haar hoofdkantoor staat in Solna, Zweden. Naast sec het leveren van energie aan haar klanten, houdt de energieleverancier zich tevens bezig met het bieden van diensten op het gebied van energiebesparing, zoals slimme thermostaten en energieadvies op maat voor consumenten en bedrijven. Hierbij kan worden gedacht aan het bekijken van de zakelijke CO-2 voetafdruk op een kantoor, en vervoglens te bezien wat daar aan kan worden gedaan. Daarbij faciliteert de energieleverancier ook laadstations voor elektrische auto's, en probeert zij bij te dragen aan de energietransitie, en innoveert zij met nieuwe manieren van energieopslag.

In het verlengde daarvan heeft de energieleverancier, die van mening is dat klimaatverandering is hét grootste probleem van deze tijd is, naar eigen zeggen als doel heeft het leven binnen één generatie fossielvrij te maken. Dit brengt met zich dat zij volledig overstapt op duurzame energiebronnen. Om deze doelstelling te bereiken, investeert de energieleverancier fors in duurzame energieprojecten en sluit zij tegelijkertijd haar oudere en vervuilende energiecentrales. Lees hier Vattenfall reviews van klanten. Zo leer je alles over de energieleverancier, haar diensten en haar plannen voor de toekomst.

Contractduur

Er bestaan twee soorten contracten bij energieleveranciers en dat is meestal een contract voor bepaalde tijd en een contract voor onbepaalde tijd.

  • Contract voor een bepaalde tijd (dat wil zeggen dat je een contractduur afspreekt in het contract en als je eerder opzegt moet je daar vaak een vergoeding voor betalen).

  • Contract voor een onbepaalde tijd (er is geen afgesproken datum waarop je hoeft te wachten voor het opzeggen van je contract en je kunt elk gewenst moment stoppen met deze energieleverancier)

Soms krijg je een beter tarief als je voor een bepaalde tijd vast zit aan een energieleverancier maar dit hangt ook af van het prijssoort zoals variabele prijs of vaste prijs.

Conclusie

Een energieleverancier kiezen is dus geen makkelijke taak maar zeker wel te doen. Als je op een paar punten extra aandacht besteedt dan wordt je daar ook nog eens blij van elke maand, want zo bespaar je misschien tot wel 400,- per jaar!

Prijsvergelijkers zijn populair voor een reden, want als elke energieleverancier gewoon hetzelfde was dan zou niemand de prijs vergelijken. Daarom raden wij jou aan om ook de prijzen te gaan vergelijken op het internet. Maar let niet alleen op de prijs, want misschien zijn dingen soms te mooi om waar te zijn!

Uiteindelijk wil je een energieleverancier die ook doet wat zij zeggen met de juiste dienstverlening, lees daarom ook verschillende reviews over energiemaatschappijen, want dan weet je zeker of zij wel of niet de waarheid spreken op het internet.

Als je weet wat voor ervaringen andere mensen hebben met een energieleverancier kun je daarop inspelen en de juiste keuze maken. Soms zijn prijsvergelijkers wel accuraat maar zijn de prijzen die worden weergegeven meestal niet de totale kosten! Maak dus een keuze op basis van reviews en een prijsvergelijker om zo de gewenste energieleverancier te vinden!

Meer Energie