Hypothecaire lening: dit is wat je moet weten

Hypothecaire lening: dit is wat je moet weten
Lenen

Waarom zou u een hypotheek moeten nemen? Nou als u twijfelt over het kopen van uw droomhuis is dat misschien niet meer nodig. In dit artikel bespreken we wat een hypothecaire lening is en waar je het voor kunt gebruiken.

Wat is een hypotheek lening?

Een hypotheek lening is eigenlijk ook gewoon een lening, een lening met verschillende afspraken om een huis te kopen. Veel mensen sluiten deze lening af om een huis aan te schaffen voor een vaste maandelijkse prijs, maar wat zijn de dingen waar u op moet letten bij een hypothecaire lening? Ook onder een hypothecaire lening vallen er verschillende leningen die u kunt afsluiten. Lees meer over lenen en leningen aanvragen.

Het meeste voorkomende leningen zijn de annuïteitenhypotheek en lineaire hypotheek. Bij een annuïteitenhypotheek wordt het bedrag volledig afgelost in het afgesproken looptijd. Bij een lineaire hypotheek wordt er rente berekend over het hoofdsom dat nog schuldig is, dat betekent dat met de loop van de tijd het te betalen bedrag steeds lager wordt. Het verschil is dat u met een annuïteitenhypotheek aan het begin minder netto lasten krijgt, omdat u meer rente betaald op het begin dan verder in het traject.

In al deze verschillende leningen zit het verschil vooral in de tijd waarin een hypotheek lening moet worden afgelost, meestal is dat 25 tot 30 jaar aflossingsperiode. Ook zit er een groot verschil in rentebedragen en wanneer die vastgesteld moeten worden. Hieronder ziet u verschillende vormen van hypothecaire leningen die niet vaak voorkomen:

  • Aflossingsvrije hypotheek
  • Spaarhypotheek (al of niet met banksparen)
  • Beleggingshypotheek (al of niet met banksparen)
  • Tophypotheek
  • Overbruggingshypotheek
  • Krediethypotheek
  • Halalhypotheek
  • Omkeerhypotheek

Aflossingsvrije hypotheek lening

Een aflossingsvrije hypotheek is een hypotheek lening waarbij u afspreekt alleen rente te betalen tot u hypotheek eindigt. Hierbij moet u het bedrag van het huis pas na meestal 30 jaar betalen. Meeste mensen sluiten deze vorm van hypotheek af om hoge kosten per maand te voorkomen.

Dus stel dat u een huis koopt van €200.000,- en daar alleen 2% rente over moet betalen, dan betaald u elke maand €400,- voor 30 jaar lang. Nadat u hypotheek is geëindigd betaald u het bedrag van €200.000,- terug met verschillende mogelijkheden.

Kosten Hypotheek

U heeft een nieuwe besluit genomen en u weet zeker dat u een huis wilt kopen, maar hoeveel kunt eigenlijk lenen voor een nieuwe huis? Hoeveel u leent hangt meestal van uw inkomsten af. De meeste banken zullen u aanraden om niet meer als 80% te lenen en om u vaste lasten rond de 40% te houden van uw maandelijkse inkomen. Hieronder ziet u een simulatie van wat u ongeveer kunt lenen:

  • Jan heeft een maandelijks inkomen van €3000,- en hij kan een eigen inbreng betalen van €52.000,- op basis van deze bedragen kan Jan een bedrag van maximaal €247.000,- lenen voor het kopen van een huis.
  • Aan de hand van deze simulatie is er een bedrag van €1050,- per maand vastgesteld.

Deze prijzen zijn op basis van een aantal simulaties op verschillende websites bevestigd, zijn ongeveer en niet specifiek. Het verschilt per aanbieder wat u kunt lenen en wat voor huis u kunt kopen. Uw inkomsten bepalen uiteindelijk hoeveel u kunt lenen, maar ook spaargeld is belangrijk. Als u een hoger eigen inbreng heeft dan wordt het leenbedrag natuurlijk lager en kunt u een duurder huis kopen.

Reviews

Als u het misschien niet vertrouwt kunt u hier reviews over geld verlenende bedrijven lezen. Het is belangrijk dat u vertrouwd geld leent voor een hypotheek bijvoorbeeld, zodat u zeker weet dat bedrijven in staat zijn om hun afspraken na te komen. Hier leest u bijvoorbeeld reviews over Ferratum en YourMastercard. Kom erachter of zij te vertrouwen zijn door reviews van andere klanten.

Meer Lenen