Lenen & Lening aanvragen: hoe werkt dat?

Lenen & Lening aanvragen: hoe werkt dat?
Lenen

Er zijn verschillende leningen beschikbaar bij Belgische geldverstrekkende instanties. Welke moet je kiezen en hoe sluit je eigenlijk een lening af? Zo zijn er nog meer vragen die je kunt hebben over het lenen van geld. In dit artikel bespreken we de basisbeginselen van lenen, zodat je er een beter begrip van hebt.

Wat is Lenen?

Een lening is een vorm van overdracht waarbij een partij geld verstrekt aan een ander partij. Hoewel dit heel simpel klinkt zijn er een aantal regels die u moet weten over het lenen van geld zoals alle vragen die erbij komen kijken. Het is daarom ook belangrijk om te weten wat voor soort lening u wilt afnemen, en wat de voor- en nadelen zijn van deze leningen. Daarnaast is het ook goed om de ervaringen en beoordelingen van anderen te lezen voordat je in zee gaat met een instantie.

Op ErvaringenSite ziet u verschillende reviews en kunt u ook via reviews vinden over geld leverende instanties.

Er bestaan een aantal verschillende soorten leningen die u kunt afnemen bij een instantie. Als u een lening neemt dan wordt u meestal een schuldenaar, omdat u geld schuldig bent aan de schuldeiser. Veel instanties gaan soepel om met het lenen van geld en hebben daarom ook de juiste methodes om u niet te veel te belasten.

Soorten leningen

Er zijn dus verschillende leningen voor verschillende doeleinden van een persoon. Hieronder noemen we een aantal:

  • Hypothecaire lening(geld lenen voor een pand of huis)
  • Effectenkrediet(Een lening tegen onderpand van effecten)
  • Persoonlijke lening (een lening aan een persoon die meestal in één keer wordt uitgekeerd, waarbij de rente hoger is dan normaal)
  • Doorlopend krediet(Geen vastgesteld bedrag, er kan worden opgenomen en afgelost)
  • Achtergestelde lening(een lening vooral voor bedrijven die eerst andere schuldeisers zal aflossen en dan pas begint met aflossen)
  • Overbruggingshypotheek(De periode waarin de eigenaar een nieuwe hypotheek eerst betaal en wacht op het geld van de verkoop van een oude hypotheek)
  • Flitskrediet(meestal een periode van 3 maanden om te beginnen met terugbetalen en wordt ook nagetrokken bij het CKP in België)
  • Zakelijke lening(een lening voor verschillende zakelijke doeleinden)


Zoals we zien zijn er een aantal leningen waar u uit kunt kiezen en misschien heeft u al een beeld van wat voor lening u in aanmerking komt. Het is daarbij vooral belangrijk om de voor- en nadelen te weten van al deze leningen, die goed van pas komen als u bijvoorbeeld moet beginnen met terugbetalen of aflossen in termijnen.

Hypothecaire lening

Tegenwoordig wordt dit ook wel een ‘hypotheek’ genoemd in plaats van een lening. Veel mensen sluiten deze lening af om een huis aan te schaffen voor een vaste maandelijkse prijs, maar wat zijn de dingen waar u op moet letten bij een Hypothecaire lening? Ook onder een Hypothecaire lening vallen er verschillende leningen die u kunt afsluiten.

Er zijn veel verschillende leningen die u kunt afsluiten om een huis te kunnen kopen, maar de meest voorkomende leningen zijn de annuïteitenhypotheek en lineaire hypotheek. Het grootste verschil tussen deze twee hypotheken is dat u bij een annuïteitenhypotheek een hoge rente betaald op het begin maar deze wordt lager met de tijd.

Voor de rest zijn er nog een aantal andere hypotheken die zelden worden gebruikt tegenwoordig. Ieder persoon heeft andere omstandigheden in zijn leven en kan een hypotheek op verschillende manieren aflossen. Er bestaat bijvoorbeeld een aflossingsvrije hypotheek die ervoor zorgt dat u alleen rente betaald tijdens uw hypotheek(30 jaar) en daarna pas het leenbedrag moet betalen.

Elke lening heeft een andere tijdsduur en rentepercentage waarin het verstrekte lening terugbetaald moet worden.

Het bedrag dat u kunt lenen hangt af van twee verschillende zaken: de waarde van het pand/huis en uw huidige totale inkomsten. Met behulp van deze twee zaken wordt er een schatting gemaakt van het bedrag dat u kunt lenen en ook met welke rentepercentage.

Risico’s Hypotheek

Zowel een hypotheek heeft voor- en nadelen tegenwoordig en hangt af van het economie. Het voordeel van vastgoed is dat op lange termijn de waarde aanzienlijk kan stijgen. Maar hier ligt vooral de nadruk op het woord ‘kan’. Het kan namelijk ook anders gaan als het economie niet stabiel is en dan heeft u te maken met forse dalingen

U bent ook nog eens zwaar afhankelijk van uw inkomen, omdat dit het bron is van het afbetalen van een hypotheek. U kunt wel een vast contract hebben maar toch zit u nog steeds vast aan een huis die u elke maand weer moet afbetalen en dat kan een risico vormen als uw inkomen bijvoorbeeld daalt of u raakt uw baan kwijt.

Er is ook kans dat het rentepercentage fluctueert en dat kan slecht uitpakken op lange termijn. Als u een vaste rentepercentage heeft afgesproken en de rente wordt lager dan maakt u verlies op het huis. Als de rente hoger wordt dan heeft u daar natuurlijk wel weer profijt aan verdiend. Het is dus uiteindelijk een klein risico dat u teveel rente gaat betalen op lange termijn.

Persoonlijke lening

Een persoonlijke lening is anders dan een hypotheek of een doorlopend krediet. Dit is meestal een bedrag die in één keer wordt verstrekt en vervolgens in een termijn van 6 tot 12 maanden moet worden terugbetaald. In belgië is het verplicht om iemand zijn leenhistorie na te trekken bij het CKP, om zo te veel schuldenlast te voorkomen.

De rente ligt meestal wat hoger bij dit soort leningen, omdat de geldverstrekker minder zekerheid heeft dan bij een Hypothecaire lening of een doorlopend krediet. Bij een persoonlijke lening worden vooraf afspraken gemaakt zoals het rentepercentage en de looptijd van de lening, deze kunnen ook niet meer gewijzigd worden nadat de afspraken zijn vastgesteld. Er geldt wel een maximale rentepercentage drempel die door de overheid wordt vastgesteld en meestal ligt deze rentepercentage lager dan het maximale.

Met een persoonlijke lening betaald u het bedrag meestal in termijnen terug. Dus als het bedrag wat u leent bijvoorbeeld €1.000,- is, dan betaald u bij een rentepercentage van 7% en een looptijd van 6 maanden zo een €178,30 terug elke maand.

Doorlopend krediet

Een doorlopend krediet wordt meestal verstrekt door banken en maken hierdoor hun meeste inkomsten. Bij een doorlopend krediet kan de kredietnemer altijd geld opnemen tot een bepaald bedrag, dit wordt ook wel kredietlimiet genoemd.

De nadelen van een doorlopend krediet is vooral dat de meeste mensen nooit het volledige bedrag terugbetalen. Dit is ook de reden dat banken bijna geen persoonlijke leningen meer aanbieden. Er wordt vooraf een kredietlimiet bepaald aan de hand van uw inkomen en financiële situatie, daarna kunt u geld opnemen en tegelijkertijd aflossen. U kunt ook na een tijdje aflossen weer een bedrag opnemen, meestal geldt er een rentepercentage van 2-3% van het totale bedrag dat u kunt opnemen(Kredietlimiet).

Risico’s Doorlopend krediet

Een doorlopend krediet heeft als grootste risico dat u er voor altijd aan vast zit. De meeste mensen blijven namelijk geld opnemen ook al lossen zij een groot bedrag af. Meestal zijn rentepercentages ook hoger dan een Hypothecaire lening wegens zekerheid. De rente schijnt nog wel lager te zijn dan bij een persoonlijke lening, maar bij een persoonlijke lening bent u er meestal na 12 maanden vanaf.

Waar kan ik het beste geld lenen?

Het meest betrouwbare vorm van lenen is geld lenen bij een bank. Een bank is zakelijk en u kunt meestal zonder problemen geld lenen bij een bank met aantrekkelijke rentepercentages. De looptijd van een lening en het rentepercentage spreekt u van tevoren af met een bank. Het beste is om verschillende banken te vergelijken, want zo kunt u tot wel €500,- besparen elk jaar!

Zorg dat u altijd vertrouwd geld leent, want meestal hebben alle banken een vergunning om geld te verstrekken. Zo bent u ervan verzekerd dat alles soepel verloopt en krijgt u geen verrassingen op uw bord. Bij een bank kunt u meestal kiezen voor een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Hoe hoger uw inkomen is, hoe hoger het bedrag is dat u kunt lenen.

Conclusie

Het lenen van geld kan via veel verschillende instanties en het meest verstandige is om reviews te lezen over bedrijven die geld verstrekken. Zo weet u zeker dat andere klanten de juiste service hebben gekregen en dat u dat ook kan verwachten.

Bij een bank leent u altijd geld en bent u ervan verzekerd dat alles soepel verloopt, omdat alle afspraken vooraf worden gemaakt. Een bank heeft genoeg liquiditeit en kan meestal aan al uw wensen voldoen, ook kunnen zij een beter rentepercentage garanderen dan een kleine instantie dat veel winst wilt maken.

Er zijn dus veel verschillende leningen met verschillende voor- en nadelen, maar uiteindelijk hangt het er vanaf wat u wilt. Als u een nieuwe huis wilt kopen is een hypotheek misschien geen slecht idee. De meeste mensen twijfelen vaak bij het kopen van een huis, omdat zij de regels van een hypotheek niet zo goed kennen dus neem de voorwaarden door van een geldverstrekker en u krijgt meer duidelijkheid.

Zorg ervoor dat u bij een persoonlijke lening er zeker van bent dat u het bedrag inclusief rente kan terugbetalen. Meestal krijgt u een korte periode van maximaal 12 maanden en dan moet u het bedrag al hebben terugbetaald. Maar als u er zeker van bent dat het geen probleem is, om het bedrag terug te betalen op korte termijn, dan is een persoonlijke lening helemaal voor u!

Meer Lenen