Kilimanjaro beklimmen, wordt het jouw nieuwe uitdaging? 

Kilimanjaro beklimmen, wordt het jouw nieuwe uitdaging? 

Een gebergte in Afrika met een hoogte van meer dan 4895 meter beklimmen lijkt als de ideale uitdaging voor de fitste en meest onverschrokken personen die houden van een goed avontuur. Misschien heb je de uitdaging van een bergbeklimming al lang opgeborgen maar dat hoeft niet langer want ook jij kan de Kilimanjaro beklimmen! Het zal een groots avontuur zijn die je zal uitdagen op verschillende manieren maar de beloning, op de top van deze berg staan, zal het meer dan waard maken.

Over de hele wereld bevinden zich honderden bergen die hoger zijn dan 5 000 meter. Enkel in Azië vind je bergen die zelfs een hoogte bereiken van 7 200 meter. Dit betekent dan ook dat er voldoende plaatsen zijn waar je kan oefenen om je eigen record te breken, nadat je de Kilimanjaro beklommen hebt natuurlijk.

Waarom zou ik zo'n grote berg moeten beklimmen?

Kilimanjaro is de grootste berg in Afrika en de hoogste vrijstaande berg in de wereld. Dat klink afschrikwekkend, maar dat hoeft het zeker niet te zijn. In het noordelijke deel van Tanzania kan je de berg beklimmen, langs deze zijde werd de berg zelfs al meer dan een miljoen keer beklommen (met een succesratio van 61.3%). De berg werd voor het publiek 'geopend' in 1970 en sindsdien worden er heel wat expedities gehouden. Naar zo'n afgelegen plaats in Afrika reizen zal ervoor zorgen dat je een ander perspectief hebt hoe je je dagelijks leven lijdt. Je zal een heel nieuw land, een nieuwe cultuur en een deel van de bevolking leren kennen (heel wat inwoners spreken er ook Engels). Je zal mooie landschappen tegenkomen en 5 verschillende klimaatzones doorkruisen waarbij je een van de laatste personen zal zijn om de massieve gletsjers want die zijn snel aan het verdwijnen. Niets zal je beter doen voelen dan het bereiken van de top van Afrika!

Hoe oefen ik best?

Heel wat mensen die aan dit soort avonturen beginnen starten eerst en vooral door meer te gaan sporten. Wandelen, fietsen, lopen en elke andere activiteit die cardio is helpt om je fitter te krijgen voor de beklimming. Om zich helemaal klaar te stomen (mentaal dan) zijn er heel wat klimmers die de Ben Nevis of Snowdon beklimmen in Groot-Brittannië of een andere berg in de Alpen.

Wie kan de Kilimanjaro beklimen?

Om het kort te zeggen, iedereen! Kilimanjaro werd al beklommen door mensen ouder dan 85 jaar. Dus als je fit bent ben je good to go. De grootste gevaren van de beklimming zijn de hoogte en de kans om hoogteziekte te krijgen. Gelukkig zijn alle gidsen goed getraind en kunnen ze dus elke situatie de baas. Er zijn ook medicijnen beschikbaar om de symptomen te onderdrukken.

Hoeveel kost het om de Kilimanjaro te beklimmen?

De beklimming naar de top kan soms wat duur uitvallen. Volgens het nationaal park is het strikt verboden om de berg te beklimmen zonder gids en dragers, wat ervoor zorgt dat de prijs omhoog gaat. Maar hou vooral in gedachten dat je de lokale economie helpt. De normale prijs voor een pakket kost tussen de 1000 en 3000 pond. De kwaliteit en hoe goed de teams zijn voorbereid zal vooral afhangen van de prijs die je wenst te betalen. Andere uitgaven zullen vooral je uitrusting, eten, verblijf en vlucht zijn. Emirates heeft een lijnvlucht die iedere dag naar Dar Es Salaam vertrekt vanuit Londen.

Welke periode van het jaar is het best om Kilimanjaro te beklimmen?

Er zijn twee seizoenen die het geschiktst zijn om de Kilimanjaro te beklimmen; tussen januari en maart en van juni tot oktober. Dit zijn meestal de droogste maanden met het minste sneeuw. Dit kan een groot verschil maken in je ervaring want op de berg kan het zeer koud en glad worden.

Dus enk je eraan om het hoogste punt van Afrika te bereiken? Bekijk dan zeker welke bedrijven deze diensten aanbieden, vluchten, YouTube video's van klimmers en spreek er met je vrienden over, wie weet vind je een klim buddy!

Foto: Francisco Bento

Meer