Zo spot je een verdachte webshop

Zo spot je een verdachte webshop

10 miljard euro, dat is hoeveel we allemaal samen als Belgen hebben besteed via het internet in 2017. In vergelijking met 2016 werd er 11% meer gespendeerd, goed voor zo'n 87 miljoen aankopen van 8.4 miljoen Belgische inwoners volgens BeCommerce. De populairste categorie was vooral 'vliegtuigtickets en accommodaties' met 85% van de bestedingen. Op het internet vind je dan ook honderden webshops, maar die kan je niet allemaal blindelings vertrouwen. Op ErvaringenSite vind je honderden reviews van klanten die hun bestelling nooit binnenkregen of het geld van hun geretourneerde producten niet terugzien. Daarom is het vooral belangrijk dat je een verdachte webshop kunt herkennen vooraleer je er iets bestelt. Als een webshop er vertrouwd uitziet kan je nog altijd reviews van die sites opzoeken op ErvaringenSite. Maar nu, hoe kan jij een verdachte webshop herkennen, hier enkele tips!

1. De prijs

Sommige webshops lopen te koop met hoe goedkoop ze wel niet zijn ten opzichte van de concurrentie. Dat kan soms wel kloppen maar is de prijs een pak lager dan die op andere webshops? Dan zou er meteen aan alarmbelletje moeten afgaan. Als een aanbieding te mooi om waar te zijn lijkt dan is dat meestal wel het geval. Spendeer dus liever iets meer bij een betrouwbare webshop dan een stuk minder en er niets voor in de plaats te krijgen want de kans bestaat dat je nooit een product in de bus krijgt.

2. Het webadres

Als je op een webshop komt die je niet kent of als je er nog nooit van gehoord hebt kijk je best eerst eens naar het webadres. Lijkt het adres verdacht veel op de naam van een bekendere webshop? Dan plaats je beter ergens anders je bestelling. Je kan ook zien aan de URL of het veilig is om er te bestellen of niet. De meeste webbrowsers zoals Firefox, Chrome en Internet Explorer hebben een snufje die heel handig kan zijn. Links in de URL verandert de kleur van "https" als de website geverifieerd is of niet. Zie je dus geen groene "https" dan ben je maar beter op je hoede.

3. De contactgegevens

Vind je geen contactgegevens op de website of kan je er niet uit afleiden waar het bedrijf nu juist gevestigd is? Dan kies je beter voor een andere webwinkel. Als je ook geen btw-nummer of ondernemingsnummer vindt op de website dan mag je je beginnen afvragen of het wel verstandig is om bij dit bedrijf een bestelling te plaatsen.

4. Slecht taalgebruik en design

Vind je heel wat spelfouten of grammaticale fouten op de website? Is het design van de webshop echt helemaal niet logisch of zelfs lelijk? Dan kan je beter goed uitkijken. Je kan ook altijd de website WHOis.net gebruiken. Plak daar de URL van de webshop in en dan zie je een e-mailadres van de eigenaar van de website. Lijkt het alsof er een professioneel team zich bezighoudt met deze website? Dan mag je er van uitgaan dat de site te vertrouwen is, maar blijf op je hoede. Lijdt het adres naar het buitenland of ergens in Azië? Dan is het misschien toch beter om ergens anders je aankopen te doen.

5. Lees klantenreviews

Het beste wat je kan doen is ervaringen van klanten lezen om te weten te komen of ze tevreden zijn van het bedrijf of niet. Je kan er heel wat uit afleiden: Hoe goed is de kwaliteit?, Hoe snel werd het geleverd?, Hoe goed is de klantendienst?, … En wat is een beter plaats om dat te doen dan ErvaringenSite, dé reviewsite van Vlaanderen met honderden bedrijven.

Hopelijk kan je met deze tips alle verdachte webshops vermijden want als er één iets is waar wij van ErvaringenSite niet tegenkunnen is mensen die hun geld verliezen aan webshops die hun beloftes niet nakomen.

Foto: EZRentOut

Meer