De beste oplossing voor een vervelend probleem

De beste oplossing voor een vervelend probleem
Online shop

Heb jij weleens moeite om je plas op te houden? Daar hoef je je niet voor te schamen. Ongewild urineverlies is een veel voorkomend probleem. Er wordt geschat dat 15% van de vrouwen een vorm van incontinentie heeft. Incontinentie kan op zich niet echt kwaad, maar het is wel vervelend. Gelukkig kom je bijvoorbeeld met Tena lady de dag zorgeloos door. Wil je weten wat je tegen incontinentie kunt doen? Dan zul je eerst naar de oorzaak moeten kijken. In dit artikel vertellen we je over de verschillende soorten incontinentie en wat je hier tegen kunt doen. Lees snel verder!

Wat zijn de verschillende soorten incontinentie?

Er bestaan verschillende typen incontinentie. Heb je last van urineverlies tijdens het hoesten, niezen, lachen of vrijen? Dan is de kans groot dat jij last hebt van inspanningsincontinentie. Dit ontstaat als je plots je buikspieren spant en komt omdat het afsluitmechanisme van je blaas niet meer zo goed werkt. In veel gevallen is dit terug te leiden naar verzwakte bekkenbodemspieren.

Komt je drang om te plassen plots op en kun je het niet meer onderdrukken? Dan heb je last van aandrangincontinentie. Hierbij verlies je urine, ook zonder inspanningen. Dit komt door een onvrijwillige samentrekking van de blaasspier of een overactieve blaas. Deze vorm van incontinentie is moeilijker te behandelen dan inspanningsincontinentie. Heb je last van beide vormen? Dan is er sprake van gemengde incontinentie.

Verlies je continu een beetje urine? Dan heb je last van overloopincontinentie. Dit is een vorm van incontinentie door overrekking van de blaas. Deze wordt niet meer geleegd en loopt dan over. Dit komt doordat het onmogelijk is geworden om de blaas samen te trekken, door bijvoorbeeld neurologische aandoeningen, vergroting van de prostaat of bepaalde geneesmiddelen.

Wat kun je doen tegen incontinentie?

De verschillende soorten van incontinentie vragen om een verschillende behandeling. Hiervoor kun je het beste contact opnemen met je huisarts. Die zal je vragen hoe lang de klachten al spelen, hoe vaak ze voorkomen en onder welke omstandigheden ze opspelen. Om de precieze oorzaak vast te stellen zijn soms extra onderzoeken nodig. Met lichamelijk onderzoek kan gecontroleerd worden hoe sterk je bekkenbodemspieren zijn. Met een urineonderzoek kan een mogelijke blaasontsteking opgespoord worden. Als de arts een aandoening vermoedt, is gespecialiseerd onderzoek nodig.

Ongewild urineverlies komt dus in vele vormen en is niet altijd snel te verhelpen. Gelukkig biedt incontinentiemateriaal hier een uitkomst. Heb je last van ongewild urineverlies? Met behulp van het juiste incontinentiemateriaal kun je sporen en geurtjes maskeren. Anders dan een inlegkruisje of maandverband blijf je met het juiste incontinentiemateriaal beter beschermd tegen doorlekken en een vochtig gevoel. Zo kom je toch de dag door, ook met een vervelend probleem.

Meer Online shop