In 5 stappen de juiste verlichting voor jouw huis kiezen

In 5 stappen de juiste verlichting voor jouw huis kiezen
Online shop

Verlichting: het is zo veel meer dan een praktisch iets waardoor je ‘s nachts de weg naar de koelkast – euh, badkamer – weet te vinden. Met de juiste lampen op de juiste plek kun je een ruimte in één klap transformeren. Zo heb je meer plezier van een ruimte, overdag en in het donker.

Tast jij in het duister wanneer het op verlichting aankomt? We leggen je in dit artikel uit hoe je gemakkelijk de juiste verlichting kiest voor jouw hele woning.

Stap 1: Maak een plattegrond van je kamers

Zo’n plattegrond hoeft niet architectonisch volledig correct te zijn. Wel is het belangrijk dat je de grootte van een kamer in kaart brengt en welke natuurlijke lichtbronnen er zijn. Verder teken je ook in op welke plekken je meubels komen te staan. En vergeet ook niet om de stopcontacten mee te nemen, zodat je later ook weet of je überhaupt een lamp in een bepaalde hoek kunt insteken.

Stap 2: Bepaal waar je licht nodig gaat hebben

Waar in de ruimte zitten de functionele oppervlakken? Waar moet je kunnen lezen, werken, eten of het gezicht van je partner kunnen zien? Teken dit weer in op je plattegrond. Zet cirkels op alle plekken waar functionele basisverlichting nodig is. Je kunt hier ook al nadenken over waar vloerlampen of hanglampen het beste zouden zijn. Houd ook rekening met kabels.

Stap 3: Bepaal waar licht simpelweg mooi zou zijn

Dan is de sfeerverlichting aan de beurt. Een lampje op een kast dat een fotolijst uitlicht, bijvoorbeeld. Teken dit ook in op je plattegrond. Zo zie je ook op papier al of het niet te veel wordt – tenzij je natuurlijk gek bent op lampen.

Stap 4: Kies de juiste verlichting voor elke lamp

Het is geen goed idee om in iedere lamp zomaar een lampje te schroeven dat je nog op zolder had liggen. Kijk goed hoe sterk je de verlichting zou willen hebben, en in welke kleur. Waar nodig kun je ook gaan voor dimbare lampen.

Stap 5: Koop lampen die je mooi vindt

Last but not least: het leukste gedeelte van dit stappenplan. Nu je weet wat voor lampen je nodig gaat hebben, kun je goed voorbereid gaan shoppen. Zo kom je gegarandeerd thuis met lampen waar je nog jaren plezier van gaat hebben.

Meer Online shop