Hoe online reviews betrouwbaarheid van winkels helpt vast te stellen

Hoe online reviews betrouwbaarheid van winkels helpt vast te stellen
Online shop

Door het steeds grotere aanbod aan producten en diensten dat online aangeboden wordt denken veel consumenten dat het lastig is om een betrouwbare verkoper of aanbieder te vinden. Uit de ervaringen van klanten op ErvaringenSite blijkt het tegendeel waar. Door reviews te lezen kom je er namelijk snel achter welke bedrijven bij klanten hoog scoren als het gaat om de betrouwbaarheid en de klantvriendelijkheid. Als je nog niet veel ervaringen hebt met het doen van online aankopen dan kan dit artikel helpen. Na het lezen zul je overtuigd zijn van het nut ervan. Maar laten we eerst eens kijken naar wat reviews eigenlijk precies zijn.

Wat zijn online reviews?

Reviews zijn door consumenten geschreven ervaringen over producten en de bedrijven die ze verkopen. Klanten kunnen elkaar door het delen van dit soort recensies helpen bij het winkelen omdat ze in hun eigen woorden kunnen omschrijven welke winkelervaring ze hebben opgedaan. Doordat het online shoppen de laatste jaren enorm aan populariteit heeft gewonnen zijn ook de online winkel reviews enorm belangrijk geworden. En dan in het bijzonder de commentaren, aanbevelingen en klachten die je terug kunt vinden op onafhankelijke reviewsites. Van de online reviews die vermeld staan op de site van een webwinkel weet je nooit helemaal zeker of ze door echte klanten geschreven zijn, het is tenslotte deze winkel zelf die bepaalt wat er wel en wat er niet getoond wordt.

Op wat voor soort aankopen hebben reviews het meest invloed

Vooral als het gaat om artikelen die je in het dagelijks leven gebruikt is het belangrijk om naar de ervaringen van andere klanten te luisteren. Wat voor soort vragen kun je jezelf stellen voordat je een aankoop doet?

  • Hoe zit het bijvoorbeeld met de levertijden en bezorgkosten, houden bedrijven zich aan hun eigen voorwaarden of nemen ze een loopje met hun beloftes?
  • Hoe weet je of een webwinkel betrouwbaar is en dus veilig met jouw persoonlijke gegevens omgaat?
  • Is het vanzelfsprekend dat een online shop met een of meerdere keurmerken betrouwbaarder is dan een webwinkel die er geen heeft?
  • Hoe zit het met het retourbeleid? Omdat de producten online aangeboden worden met een korte omschrijving en een paar foto's kan het gebeuren dat je de verkeerde maat bestelt of dat de kleur ervan je niet bevalt. Dan wil je het natuurlijk zo snel mogelijk terug sturen. Hoe makkelijk of moeilijk is dat bij de desbetreffende webwinkel?
  • Beantwoordt de klantenservice je vragen op een klantvriendelijke manier? Bij goede websites heb je vraag te maken met protocollen om klanten altijd tevreden te houden. Bij minder goede websites is het soms onmogelijk om hulp te krijgen.

Zoals je ziet zijn er heel wat vragen te beantwoorden met het lezen van online reviews. Daarom zetten we de belangrijkste soorten aankopen waar ze betrekking op hebben voor je op een rijtje.

Aankopen voor huis en tuin

Een huis wordt pas een thuis als je er je eigen draai aan geeft. Met mooie meubels en accessoires kun je ieder interieur en iedere tuin helemaal eigen maken zodat je er een oase van rust kunt creëren. Voor mensen die graag koken voor familie en vrienden zijn er ontelbaar veel winkels te vinden waar zij online allerlei apparaten en accessoires voor in de keuken kunnen bestellen. Eigenlijk kun je tegenwoordig voor bijna alle artikelen voor in en om het huis op het internet terecht.

Grote producten online kopen

Zelfs grote artikelen zoals koelkasten, wandmeubels, bedden en de daarbij behorende matrassen zijn online verkrijgbaar. Een voorbeeld hiervan is Emma Matras, een bedrijf dat via een aantal winkels en online diverse producten voor een goede nachtrust verkoopt. Een aantal klanten delen hun ervaringen met deze beddenwinkel in een persoonlijke Emma Matras review.

Kleding en kledingaccessoires aankopen

De winkel belevenissen van klanten zijn minstens zo belangrijk als het gaat om kleding, schoenen en andere accessoires die je kunt dragen. En dan in het bijzonder als het gaat om kleding voor baby's en kinderen. Tijdens je zoektocht kom je onder andere online shops zoals JBC, Kamelie en Vertbaudet tegen, maar de vraag is natuurlijk of je er veilig kunt winkelen. Wordt de bestelde kleding door JBC bezorgd zoals beloofd? Is vertbaudet betrouwbaar?

Reviews over kledingwinkels

Natuurlijk wil je als ouder het beste voor je kinderen en heb je geen zin om lang te moeten wachten zodra je een nieuwe broek of pyjama bestelt, voor je het weet zijn ze er uit gegroeid. En dat niet alleen, ook is het van belang om te weten van welke materialen de producten gemaakt zijn, hoe je ze kunt ruilen en hoe de klantenservice van een bedrijf met je vragen omgaat. Alleen al om deze drie redenen zou je voor iedere online kleding aankoop de online reviews en commentaren van klanten over de desbetreffende winkel moeten lezen.

Betrouwbaarheid van voedingssupplementen merken

Voedingssupplementen zijn producten waarvan het bijna een must is om recensies te lezen. Het gaat tenslotte om middelen die je in wilt nemen om je gezondheid te verbeteren en niet om het tegendeel te bereiken. Er is online en offline een enorm aanbod van dit soort supplementen verkrijgbaar, soms tegen bijna lachwekkend lage prijzen. Op zo'n moment moet je jezelf echt afvragen of het verstandig is om zo'n product te gaan gebruiken.

Veilig voedingssupplementen kopen

In de winkels van drogisterijen zoals Etos, Kruidvat en H&B kun je de medewerkers om advies vragen om er achter te komen hoe veilig het gebruik van bepaalde producten is. Voor voedingssupplementen merken zoals Restilen, Zinamax en Eron Plus kun je online de reviews lezen van klanten die er al langere tijd ervaring mee hebben. Als je echt het zekere voor het onzekere wilt nemen dan is het nog het meest verstandig om met je huisarts te overleggen voordat je zomaar langere tijd een supplement gaat gebruiken.

Elektronica winkels

Wat elektronica betreft zijn er natuurlijk genoeg winkels waar je kunt shoppen. De meest bekende naam in deze branche is Mediamarkt, maar dit elektronicaconcern ondervindt de laatste tijd veel concurrentie online van bedrijven zoals Coolblue en TINK. Coolblue verkoopt hetzelfde soort assortiment en TINK verkoopt smart elektronica, een categorie die in populariteit blijft groeien.

Dure elektronica

Het gaat bij dit soort winkels vaak om producten waar een behoorlijk prijskaartje aan hangt en waarvan mensen toch vaak niet heel goed weten hoe ze optimaal te gebruiken zijn. Juist daarom is het fijn om vooraf te weten of een online elektronica winkel zoals TINK betrouwbaar is en voor je klaar staat op het moment dat je klachten of vragen hebt. Niets is tenslotte zo vervelend als het gevoel krijgen dat je veel te veel betaald hebt voor een apparaat dat je niet tot je volle tevredenheid kunt gebruiken.

Speelgoed, spelcomputers en instrumenten

Een productcategorie die ook het vermelden waard is, is die van de spelcomputers, het speelgoed en de instrumenten. Ook in deze grote en diverse groep artikelen zien we al jaren een toename in het aantal online aankopen. Een aantal van die aankopen wordt vaak gedaan bij een aantal aanbieders die buiten Europa gevestigd zijn en die het vaak niet zo nauw nemen met hun eigen voorwaarden. Het kan lang duren voor je een pakketje eindelijk bezorgd krijgt en vaak laten de contactmogelijkheden ook veel te wensen over.

Bestel producten bij een betrouwbare elektronica winkel

Daarom is het zo begrijpelijk dat veel klanten er juist voor kiezen om bijvoorbeeld een instrument bij een betrouwbare Europese aanbieder zoals Van de Moer Instruments te bestellen. Dit bedrijf is in het Belgische Aalst gevestigd en biedt muzikanten zelfs de mogelijkheid om instrumenten uit te proberen in hun eigen showroom. Bijna elke Van de Moer instruments review die er te vinden is bevat lovende woorden over de klantvriendelijkheid en betrouwbaarheid van de muziekwinkel.

Producten voor je persoonlijke hygiëne

Behalve voor de al eerder genoemde voedingssupplementen zijn online reviews ook belangrijk op het moment dat je producten voor je persoonlijk hygiëne wilt aanschaffen. Ook met dit soort artikelen kun je schade aan je gezondheid toebrengen en dus is het aan te raden om de ervaringen van andere klanten te lezen. Vanzelfsprekend zijn de aangeboden shampoos, maskers, haarverf en conditioners uitvoerig getest, maar geeft een online shop daar ook duidelijkheid over? En wat staat je te wachten als je de klantenservice wilt contacteren om een shampoo of haarverf terug te sturen?

Online schoonheidswinkels

Online shops zoals Beautyplaza en Kapperssolden verkopen vooral producten van bekende merken zoals Wella, Redken en Kerastase dus met de kwaliteit zit het wel goed. Deze aanbieders moeten het daardoor vooral hebben van hun service en betrouwbaarheid. Mocht jij al ervaring hebben met een van deze winkels dan ben je na het lezen van dit artikel bijna verplicht om een Beautyplaza of Kapperssolden review te schrijven.

Voorbeelden van bedrijven die positieve reviews hebben

Nu je het artikel tot hier hebt gelezen vraag je jezelf misschien af hoe je het snelst een betrouwbare online shop kunt vinden. Uit ervaring weten wij welke winkels er in de diverse branches als beste gewaardeerd worden. Daarom willen we je graag drie bedrijven noemen waarvan we weten dat ze voornamelijk positieve reacties hebben ontvangen van klanten. Het gaat hierbij naast online reviews over de betrouwbaarheid ook over de manier waarop de klantenservice voor klanten klaarstaat en bijvoorbeeld over de manier waarop bestelde artikelen bezorgd worden.

BSTN

In de categorie kledingwinkels is er een winkel die zeer hoog scoort, namelijk BSTN. Door het lezen van de BSTN reviews zul je merken dat deze online kledingwinkel die streetwear en sneakers verkoopt bij klanten vooral goed scoort wat betreft de bereidwilligheid en vriendelijkheid van de medewerkers van de klantenservice. De vraag 'is BSTN legit' wordt in de diverse recensies en commentaren door klanten van het bedrijf beantwoord en toegelicht.

DMlights

Een aanbieder uit de categorie 'aankopen voor huis en tuin' die volgens klanten veel punten scoort, is Dmlights. Deze winkel verkoopt verlichting en accessoires van merken zoals Philips en Foscarini. Net zoals bij de eerder genoemde producten voor persoonlijke hygiëne verkoopt ook dit bedrijf producten van merken die hun kwaliteit al jaren in orde hebben. Daarom moet ook deze verkoper het voornamelijk hebben van de service. En die wordt erg hoog ingeschat, net zoals de snelle bezorging en correcte afhandeling van klachten over producten. Ervaar met eigen ogen wat klanten er over te melden hebben in de Dmlights reviews op deze pagina. Wil je liever een alomvattend artikel waarin we je alles over DMlights vertellen? Dan kun je ook onze DMlights review lezen! Hierin vind je onze mening over het bedrijf, in plaats van wat consumenten hebben ervaren.

TINK

We sluiten het artikel af met een van de bedrijven die we al kort besproken hebben in dit artikel. Het gaat hier om de verkoper van slimme apparaten TINK. Ok dit bedrijf blijkt op veel positieve feedback van klanten te mogen rekenen. Vooral het gemak waarmee in deze winkel geshopt kan worden en de gratis bezorging en retour opties worden vaak lovend beschreven in de Tink reviews. Als je overtuigd wilt worden kun je een aantal van de recensies van het bedrijf vergelijken met andere bedrijven die dezelfde soorten producten verkopen.

Tips

Kort samengevat zijn er een aantal factoren die er voor zorgen dat een online shop betrouwbaar gevonden wordt of juist niet. De volgende paar tips kunnen je helpen om uiteindelijk voor de meest gewaardeerde winkel te kiezen.

  • Kijk goed waar klanten over praten in hun online reviews, niet alleen de kwaliteit van de aangeboden producten zijn van belang. Ook informatie over de bezorging en de manier waarop je producten eventueel retour kunt zenden is minstens zo belangrijk.
  • Vergelijk de reviews op de site van de verkoper met die op ErvaringenSite. Als ze redelijk overeenkomen weet je dat de verkoper eerlijk wil laten zien wat klanten over hem denken.
  • Neem bij vragen nog voor je gaat bestellen contact op met het bedrijf. De snelheid en de manier waarop er op jouw vragen gereageerd wordt laat direct zien hoe goed of slecht er met klanten wordt omgesprongen.

Gebruik deze tips en sla ErvaringenSite op in jouw lijst met favorieten om vanaf nu goed voorbereid te zijn voor je volgende online aankopen. Wij weten zeker dat als je alle suggesties en tips uit dit artikel handig toepast dat je niet langer bang hoeft te zijn voor een miskoop bij een onbetrouwbare webwinkel.

Meer Online shop