Waarom ontspannen in je dagelijkse leven zo belangrijk is

Waarom ontspannen in je dagelijkse leven zo belangrijk is
Algemeen

Doe jij genoeg om regelmatig te ontspannen? Het is belangrijk om naast je drukke baan of gezinsleven ook tijd te maken om af en toe te relaxen. Maar hoe doe je dat en wat kun je zoal doen om lekker tot rust te komen? Waar de een graag op zijn of haar racefiets springt of een paar skeelers aantrekt om alle stress er onderweg uit te trappen waagt de andere liever een gokje door te wedden op wielrennen of andere sportwedstrijden. Maar vooral yoga, meditatie of in een rustig hoekje gewoon lekker een boek lezen zijn bezigheden die volgens een grote groep mensen pas echt rust geven. Wat past het beste bij jou?

Bewegen is gezond

Vaak wordt er bij bewegen gedacht aan het eindeloos slepen met gewichten in een sportschool, maar dat is lang niet het enige wat je kunt doen. Door iedere dag een stukje te wandelen kun je al genoeg beweging krijgen. Er wordt volwassenen aangeraden om minstens 2,5 uur per week te lopen of te fietsen, dat is minder dan een half uurtje per dag. En als je dat combineert met minstens 2 activiteiten per week om je spieren en botten in conditie te houden dan ben je al een heel stuk op de juiste weg. Door genoeg te bewegen kun je jouw bloeddruk verlagen waardoor je minder kans loopt op ernstige aandoeningen zoals hart- en vaatziekten (bron: Hartstichting Nederland).

Vergeet niet mentaal te ontspannen

Zelfs als je al genoeg beweegt kan het nog steeds voorkomen dat je telkens aan je drukke agenda of problemen blijft denken. Het is daarom ook belangrijk dat je iets doet waarbij je jezelf op andere gedachten brengt. Zoals we in de inleiding al zeiden kiezen veel mensen voor yoga en/of meditatie om tot rust te komen. Je kunt yogalessen onder andere in groepsverband volgen bij een plaatselijk sportcentrum of online video's bekijken en het in je eigen vertrouwde omgeving doen. Er zijn online en offline ook genoeg boeken te vinden die je kunnen helpen met meditatie en ademhalingsoefeningen als je daar behoefte aan hebt.

Spannende activiteiten

Er zijn ook mensen die helemaal niet tot rust komen door zich in een of meerdere yogaposities te vouwen of door stil op een matje te gaan zitten zweven. Mensen die hier juist heel onrustig van worden kiezen liever voor een bijzondere activiteit waar genoeg adrenaline bij komt kijken. Zij gaan bijvoorbeeld rotsklimmen, skydiven of bungeejumpen en raken soms verslaafd aan het gevoel dat ze er van krijgen. Je moet er maar van houden! Iets wat lichamelijk minder gevaarlijk is, maar waar je ook verslaafd aan kunt raken is het wedden op wielrennen of bijvoorbeeld voetbaluitslagen. Je kunt daarmee in de problemen komen en veel geld verliezen (bron: Kansspel Commissie België).

Laat je creativiteit spreken

Als je tegen iemand zegt dat ze eens zouden moeten beginnen met schilderen, tekenen, gedichten schrijven of bijvoorbeeld meespelen in een theatergezelschap dan wordt er vaak geantwoord met nee, dat kan ik niet. Maar juist dit soort activiteiten werken heel ontspannend en vaak ook nog eens therapeutisch. Dat geldt zeker ook voor het leren bespelen van een muziekinstrument. Er zijn over het gebruik van creativiteit dan ook de laatste jaren al veel artikelen in vakbladen gepubliceerd. En vaak zijn dit soort hobby's veel goedkoper dan je in eerste instantie zou denken. Met slechts een pen en een stuk papier waan je jezelf al snel de nieuwe J.K. Rowling.

Ga er een paar dagen tussenuit

Je kunt om te ontspannen er ook gewoon voor kiezen om op vakantie te gaan. En je hoeft er niet eens ver voor weg. Een paar dagen naar een bungalowpark met je familie of vrienden zorgt er al voor dat je opgeladen weer aan de slag kunt. Wil je langer wegblijven? Dan kun je kiezen voor een groepsreis, familievakantie of singles trip naar een verre bestemming waar je jezelf heerlijk kunt onderdompelen in het lokale leven en kunt genieten van plaatselijke lekkernijen..

Dus, als je de laatste tijd 's morgens wakker wordt en merkt dat je moeite hebt om de dag te beginnen dan wordt het echt tijd om actie te ondernemen. En dat geldt natuurlijk net zo goed voor de momenten dat je wel kunt ontspannen, maar al binnen een paar minuten merkt dat je je verveelt. Door met een van de bovenstaande activiteiten of hobby's te beginnen zul je merken dat je alle uitdagingen en problemen waar je dagelijks mee geconfronteerd wordt al snel met een frisse blik het hoofd kunt bieden.

Meer Algemeen