Een duurzame kledingkast? Zo doe je dat!

Een duurzame kledingkast? Zo doe je dat!
Online shop

Van minder vlees eten tot niet meer op vliegvakanties gaan, mensen dragen op allerlei manieren hun steentje bij om zo duurzaam mogelijk te leven. Er zijn zelfs merken waarmee je je interieur kunt verduurzamen. Ook de mode-industrie is inmiddels bewust bezig met initiatieven om milieuvriendelijk te produceren. Toch blijft het voor veel mannen een uitdaging om duurzame kledingstukken effectief in outfits te verwerken. Verder zien sommigen door de bomen het bos niet meer als het gaat om de groene beloftes die kledingwinkels en -merken doen. In dit artikel geven we je vijf tips om duurzaamheid beter in je kledingkast te verwerken.

1. Ken de materialen

Om duurzame kledingstukken een vast onderdeel van je garderobe te maken, is het belangrijk om de stoffen goed te (her)kennen. Biologisch katoen ziet en voelt hetzelfde als katoen dat op een traditionele manier is verbouwd. Kijk daarom goed naar certificaten en keurmerken op de labels van het kledingstuk. Zo weet je zeker dat verantwoord verbouwd is. Daarnaast kun je kleding uitproberen van andere materialen zoals hennep, bamboe en gerecycled polyester. De samenstelling van het kledingstuk staat eveneens aangegeven op de label.

2. Kwaliteit boven hoeveelheid

Duurzame kleding kopen is een belangrijke stap naar een betere wereld. Toch blijft het verstandig om kwaliteit prioriteit te geven. Kledingstukken van hogere kwaliteit hebben een hoger draagcomfort en gaan ook langer mee. Daarnaast zijn mensen zich steeds meer bewust dat het loont om niet te veel op modetrends te letten. In plaats daarvan kopen ze tijdloze kledingstukken. Deze hebben meestal een minimalistisch ontwerp waardoor je ze bij uiteenlopende gelegenheden kunt dragen. Hierdoor eindigt minder textiel vroegtijdig op de vuilstort. Kijk daarnaast naar de verschillende manieren waarop je een artikel kunt dragen in verschillende outfits.

3. Ga voor vintage vibes

Steeds meer mensen kijken voor duurzame kleding ook naar kringloopwinkels en online vintage webshops. Daarnaast heb je premium merken die tweedehands artikelen verkopen in hun winkels. Het aanschaffen van oude kleding is een uitstekende manier om duurzame kleding in je garderobe te verwerken. Je zorgt er namelijk voor dat het kledingstuk een tweede leven krijgt, wat tot gevolg heeft dat het langer meegaat. Daarnaast zijn modetrends cyclisch; je kunt de meeste oude kledingstukken stijlvol blijven combineren in hedendaagse outfits. Sommige artikelen kun je ook dragen tijdens bijzondere uitstapjes.

4. Ga bewust om met je kleding

Kleding is pas echt duurzaam wanneer je ze goed blijft onderhouden. Dit betekent dat je goed let op de was instructies op de label, je zuinig bent met wasverzachter en de droger. Daarnaast is er steeds meer het besef dat een scheur of gat eenvoudig gerepareerd kan worden. Hetzelfde geldt voor een kapotte rits of broekzak. Loop daarom eens een keer langs bij de plaatselijke kleermaker zodat je garderobe een langer leven krijgt. Past het kledingstuk niet meer of is het niet meer te redden? Lever het dan in bij een verzamelpunt om het te laten recyclen.

5. Ondersteun duurzame merken

Het is onmogelijk om geen invloed te hebben op het milieu. Toch kun je als consument zeker kiezen voor het beste alternatief. Er zijn namelijk kledingmerken die vanaf hun oprichting bezig zijn met het verantwoord produceren van kleding. Hierbij kun je denken aan Suitable, MUD Jeans en KnowledgeCotton Apparel. Wanneer je van deze merken koopt weet je zeker dat het artikel voldoet aan de strenge voorwaarden van duurzame keurmerken. Daarnaast is het een goed idee om op de website van een merk te kijken wat ze doen aan duurzaamheid.

Zoals je ziet zijn er verschillende manieren om duurzame kleding in je garderobe te verwerken. Het belangrijkste is om dit stapsgewijs door te voeren. Hierdoor zul je zelf de kwaliteit ervaren van duurzame kleding en hoe je het op een stijlvolle manier voor diverse gelegenheden kunt dragen. Daarnaast geeft het je de kans om te zien wat je echt nodig hebt en wat je achterwege kunt laten. Probeer ook eens tweedehands kleding. Je zult verbaasd zijn hoe goed het in je kledingkast past. Gebruik daarnaast onderscheidingsvermogen en laat je niet te veel leiden door groene beloftes. Kijk dus goed naar erkende keurmerken en het materiaal waar de kleding van is gemaakt. Tenslotte is het belangrijk om je kleding goed te verzorgen, zodat het zo lang mogelijk meegaat.

Meer Online shop