Veelgestelde vragen over autoverzekeringen in België

Veelgestelde vragen over autoverzekeringen in België

Een autoverzekering kiezen is best moeilijk. Waar moet je allemaal aan denken? Het is belangrijk dat je goed weet waar je voor kiest, want als je met een auto rijdt is het belangrijk dat je goed verzekerd bent. Sterker nog, de burgerlijke aansprakelijkheid (BA) verzekering is wettelijk verplicht. Deze kun je aanvullen met andere verzekeringen, waar je meer over kunt lezen in het onderstaande artikel.

Waarvoor dient de BA-autoverzekering?

De BA-autoverzekering dekt lichamelijk letsel en materiële schade die je met je auto aan anderen toebrengt. Dit betekent dat de verzekering de kosten van derden bij een auto-ongeluk door jouw schuld vergoedt. Maar rijd je zelf tegen een paaltje aan, dan zijn de kosten voor jou.

De BA-autoverzekering is voor iedereen verplicht. Rijd je toch zonder verzekering? Dan riskeer je een straf, zoals een boete, inbeslagname van het voertuig, of in zeldzame gevallen zelfs een gevangenisstraf. Let dus altijd op dat je de weg op gaat met een geldige autoverzekering.

Wat is een aanvullende autoverzekering?

Met een aanvullende autoverzekering breid je je BA-autoverzekering uit. Er zijn twee bekende verzekeringsformules: de mini-omnium en de full-omnium. Daarnaast is er nog de speciale bestuurdersverzekering. Hieronder geven we duidelijk aan wat de verschillende verzekeringen dekken.

  • BA-verzekering: een wettelijk verplichte aansprakelijkheidsverzekering die schade dekt die je met je auto aan anderen toebrengt. Het gaat hierbij om de bestuurder en de passagiers van de andere voertuigen.
  • Mini-omnium: Schade door brand, diefstal, glasbreuk, natuurkrachten en aanrijding met dieren.
  • Full-omnium: Dekt dezelfde schade als het mini-omnium, maar ook eigen schade.
  • Bestuurdersverzekering: Dekt de lichamelijke letsels van de bestuurder van de auto.

Daarnaast bieden veel verzekeraars nog andere aanvullende pakketten aan. Hieronder valt vaak pechhulp.

Wanneer is een aanvullende autoverzekering een slimme keuze?

Het lijkt dan misschien alsof full-omnium de beste keuze is, maar dit hangt van verschillende factoren af, waaronder de leeftijd van je auto. Het full-omnium wordt alleen voor auto's jonger dan vijf jaar aanbevolen. Wanneer je je auto minder dan vijf jaar hebt, is de auto nog relatief veel waard. Tussen de 5-10 jaar is het afsluiten van een mini-omnium een overweging waard. Hiermee ben je nog steeds goed verzekerd, maar niet meer voor eigen schade.

Wat bepaalt eigenlijk de hoogte van de verzekeringspremie?

Er zijn verschillende factoren die een rol spelen. Op basis van deze factoren bepaalt de verzekeraar de premie van je autoverzekering. Het is aangeraden om altijd verschillende verzekeraars te vergelijken, zodat je weet wat de beste prijs voor jou is.

We zetten de factoren even op een rij:

  • Leeftijd van de chauffeur

Jonge bestuurders betalen meer, omdat ze minder rijervaring hebben. Er wordt vanuit gegaan dat jongeren eerder een ongeluk krijgen. Gelukkig zijn er speciale autoverzekeringen voor jongeren die hier soepeler mee omgaan.

  • Woonplaats

In de stad betaal je een hogere premie dan op het platteland. Waarom? Het antwoord is heel simpel: in de stad is het verkeer drukker. Er zijn meer kruispunten en daarmee is de kans op ongelukken gewoonweg groter.

  • Waarde van je auto

Hoe hoger de aankoopprijs van je auto, hoe hoger je premie zal zijn. Natuurlijk betaalt iemand met een Tesla een hogere premie dan iemand met een Fiat Panda. Dat is eigenlijk alleen maar logisch.

  • Vermogen van je auto

Heb je een krachtige motor? Dan betaal je een hoge premie. Er wordt door verzekeraars vanuit gegaan dat je dan harder rijdt.

  • Schadevrije jaren

Heb je veel schadevrije jaren? Dan is je premie automatisch lager. Het is een soort bonus voor veilig rijden.

Moet je andere bestuurders meeverzekeren?

Leen je je auto soms uit? Als iemand eenmalig in je auto rijdt, bijvoorbeeld als BOB, hoef je dit niet bij de verzekeraar aan te geven. Maar het is belangrijk dat je bestuurders die regelmatig in je auto rijden, zoals bijvoorbeeld je kinderen of je partner, aangeeft, zodat zij ook verzekerd zijn bij een ongeval.

Waar is je autoverzekering geldig?

Wanneer je een autoverzekering afsluit krijg je een groene kaart. Dit is je verzekeringscertificaat, wat je altijd bij je moet hebben. Leg het bijvoorbeeld in het dashboardkastje van je auto. De autoverzekering is geldig in België en veel Europese landen.

Wil je het precies weten? Op de kaart vind je een lijst van landen waarin je verzekering geldig is. Ga je naar een land dat niet op deze lijst staat? Neem dan contact op met je verzekeringsmaatschappij om te overleggen.

Denk goed na over je autoverzekering

Het is belangrijk om goed na te denken over de keuze van je autoverzekering. Wilt u een full-service pakket? Denk goed na over wat dit voor je premie en je veiligheid betekent. Neem ook altijd een kijkje naar reviews van verschillende autoverzekeraars. Zo weet je welke betrouwbaar zijn en welke niet.

Meer