Vloerverwarming review: voordelen, soorten en tips!

Vloerverwarming review: voordelen, soorten en tips!
Online shop

In de meeste moderne woningen is vloerverwarming een must have. Een vloerverwarming biedt comfort, is een duurzame en energiebewuste keuze. Daarnaast kun je je huis veel makkelijker inrichten zonder verwarming aan de muur en oogt het veel ruimtelijker.

Een vloerverwarming installeren biedt vele voordelen. Het is wel belangrijk dat je een expert inschakelt om mee te denken of om de vloerverwarming aan te leggen. Denk bijvoorbeeld aan welk soort vloerverwarming past bij je woning en wat voor garantie je hebt op je vloerverwarming. Dit zijn belangrijke aspecten om mee te nemen in je aankoop. In dit artikel bespreken we de voordelen van vloerverwarming en de zaken waar je bij aanschaf op moet letten. Wij reviewen alles voor je!

Hoe wil je je huis inrichten?

Bij je keuze voor vloerverwarming is het goed om jezelf af te vragen wat je belangrijk vindt in huis. Stel jezelf de volgende vragen:

  • Wil je vrije muren zonder radiatoren voor een ruimtelijk effect?
  • Wil je een houten vloer of liever tegels?
  • Welke ruimtes moeten verwarmd worden en hoe groot zijn die ruimtes?
  • Hoe zijn deze ruimtes ingedeeld en hoe is het huis geïsoleerd?
  • Heb je nog andere duurzame investeringen die je wilt doorvoeren?


Al deze vragen hebben invloed op jouw keuze. Het is dan ook aangeraden om met een expert te praten om te kijken wat past bij jouw wensen en budget.

Bij het kiezen voor een vloerverwarming is het ook belangrijk om na te denken over je vloerbedekking. Niet alle vloerbedekkingen zijn geschikt om boven op vloerverwarming geplaatst te worden. Je wil niet dat je vloerbedekking krimpt of krult. Veel soorten tegels en ook laminaat of vinyl zijn een goede keuze omdat ze de warmte goed geleiden. Tapijt en bepaalde dikkere houtsoorten zullen de warmte tegenhouden en juist voor minder comfort en warmteverspilling zorgen. Vraag altijd goed na of de vloerbedekking geschikt is voor vloerverwarming.

Hoe is de woning geïsoleerd?

Of het lekker gelijkmatig warm wordt in de ruimte waar je vloerverwarming hebt, is ook voor een groot deel afhankelijk van de isolatiegraad van de woning. Een goede isolatie houdt de warmte binnen en zorgt voor een efficiënte geleiding van de warmte. Vooral in oudere panden moet je hier goed rekening mee houden.

Wat zijn de kosten van een vloerverwarming en wat levert het op?

Afhankelijk van het type vloerverwarming dat je kiest, heb je invloed op de kosten van de vloerverwarming en de opbrengst. Soms zijn de installatiekosten van de vloer hoger dan je verwacht, maar je investeert in duurzame verwarming. Op lange termijn is vloerverwarming een effectieve en energiebesparende investering. Neem ook een kijkje naar subsidie voor vloerverwarming.

Onderhoud en installatie

Vooral in bestaande bouw kan het installeren van een moderne vloerverwarming ingrijpend zijn. Laat je adviseren en bijstaan door een gecertificeerde professional van bijvoorbeeld Schluter Vloerverwarming. Deze professional kan ook regelmatig onderhoud aan je systeem uitvoeren, waardoor het efficiënt en probleemloos werkt.

Kosten en baten

De kosten van vloerverwarming variëren sterk en zijn afhankelijk van het type systeem, de grootte van het te verwarmen oppervlak en de complexiteit van de installatie.

Hoewel de initiële investering hoger is dan bij traditionele verwarmingssystemen, kan vloerverwarming op lange termijn kostenbesparend zijn door de lagere operationele kosten en verhoogde energie-efficiëntie. Neem de kosten en voordelen mee in je besluit om voor vloerverwarming te gaan.

Comfortabel en makkelijk

Door de gelijkmatige warmteverdeling waar vloerverwarmingssystemen voor staan, voelt de vloer comfortabel aan. Er is daarnaast minder luchtcirculatie waardoor er minder stof in de ruimte hangt. Dat is voor mensen die allergisch zijn een groot voordeel.

Welk type vloerverwarming is het meest geschikt?

Er zijn twee soorten vloerverwarmingssystemen. Een elektrisch, ofwel droog systeem en een watergedragen, nat systeem. Droge vloerverwarmingssystemen zijn eenvoudiger en goedkoper qua installatie, maar kunnen in gebruik duur uitvallen. Ze zijn daarom bij uitstek geschikt voor kleinere ruimtes. Een watergedragen systeem is ingewikkelder te installeren, maar is door de betere geleiding van de warmte voor langere tijd kostenbesparend . Dit systeem komt in een grotere ruimte goed tot zijn recht.

Welke vloerbedekking kies je?

Conclusie

Vloerverwarming biedt enorm veel voordelen. Lagere energiekosten op termijn, veel comfort, meer ruimte en muren die je vol kunt hangen met kunst in plaats van radiatoren.

Win, voordat je de vloerverwarming kiest die bij jou past, informatie in bij een expert. De experts van verschillende vloerverwarming ondernemingen denken graag met je mee en geven uitgebreid advies zodat jij de beste keuze maakt. Zorg er dus voor dat je reviews en ervaringen leest van anderen, zodat je precies weet wie jou het beste kan adviseren. Dan kun je straks heerlijk genieten van je fijn verwarmde woning.

Meer Online shop