Alles wat je moet weten over een pescotarisch dieet

Alles wat je moet weten over een pescotarisch dieet
Eten & drinken

De meeste mensen zijn wel bekend met de termen vegetariër en vegan. Vegetariërs eten geen vlees en vis, maar meestal wel andere dierlijke producten. Denk bijvoorbeeld aan eieren, melk, boter, enzovoorts. Vegans vermijden alle dierlijke producten uit hun dieet. Maar ben je ook al bekend met de term pescotariër? Nee? Dan ben je zeker niet de enige. Toch zijn er in ons land heel wat pescotariërs en dit aantal blijft bijna met de dag toenemen. Tijd om hier dus wat verder op in te zoomen. Want wat is een pescotariër eigenlijk? En wat moet je je voorstellen bij een pescotarische maaltijd?

Wat is een pescotariër?


Een pescotariër eet geen vlees, vis, zuivel en eieren, maar maakt een uitzondering voor vis. In alle opzichten kan deze persoon dus vegan worden beschouwd. Toch is het wel een viseter. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom mensen pescotariër worden. Voor veel mensen geeft hun gezondheid de doorslag. Het eten van vis levert waardevolle voedingsstoffen op. Het is niet altijd even gemakkelijk om hier als vegetariër of veganist aan te komen. Omdat pescotariërs wel vis eten, lopen ze minder snel tekorten op.


Dan zijn er natuurlijk ook nog ethische redenen om pescotariër te worden. Dieren worden namelijk in de vleesindustrie voor een groot deel slecht behandeld. Bij vissen is dit een stuk minder. Daarnaast heb je ook hier verschillende gradaties in. Als je er zeker van wilt zijn dat de vissen een goed leven hebben gehad, kan je bijvoorbeeld enkel kiezen voor het eten van wilde vissen en laat je de zogenaamde kweekvissen links liggen. Ook het milieu speelt een belangrijke rol. Mensen willen verduurzamen en daar hoort ook het minder eten van vlees en andere dierlijke producten bij.

Gebruikelijk in sommige culturen


Het is opvallend dat het pescotarische dieet in sommige culturen heel gebruikelijk is. Dit zien we bijvoorbeeld terug in de Japanse cultuur. Hier zijn de meeste recepten pescotarisch te noemen. Er wordt veel vis gegeten, maar een stuk minder vlees. Ook veel mediterraanse gerechten zijn pescotarisch. Als we inzoomen op Japan, zien we duidelijk de voordelen van deze manier van eten. De Japanners worden wereldwijd geroemd om hun gezondheid, de productiviteit die zij gedurende hun leven behouden en de hoge leeftijden die zij bereiken. Dit heeft hoogstwaarschijnlijk alles te maken met hoe er gegeten wordt.

Gezondheidsvoordelen

Het moge dan ook duidelijk zijn dat het pescotarische dieet tal van gezondheidsvoordelen oplevert. Dit kan ook niet anders als we naar de gezonde voedingsstoffen in vis kijken. Mensen die meer vis eten, krijgen meer omega 3 vetzuren binnen. Omega 3 vetzuren zijn verantwoordelijk voor een goede werking van de hersenen en dragen bij aan het voorkomen van hart- en vaatziekten. Het is dan ook niet voor niets dat het Voedingscentrum aanbeveelt om minimaal één keer per week vis te eten.

Toch moeten we hier ook een kanttekening bij plaatsen. Vaak zien we bij een pescotarisch dieet dat veel vaker vis wordt gegeten en dit kan ook gevolgen hebben voor de gezondheid. Het is daarom belangrijk om de visconsumptie wel een beetje binnen de perken te houden. Geniet met mate.

Hoe word je pescotariër?

Veel diëten zijn complex en vragen een groot aanpassingsvermogen. Het fijne van een pescotarisch dieet is dat hier ongelooflijk veel over te vinden is. Zo kun je als beginnende pescotariër vrijwel complete menu’s ontdekken. Inclusief met bereidingstips en manieren om je maaltijden zo divers mogelijk te houden. Hierdoor hoeft het starten van een pescotarisch dieet helemaal niet zo moeilijk te zijn. Met behulp van de volgende vier tips is het ook nog eens relatief eenvoudig vol te houden.

Begin bij de basis

Allereerst is het belangrijk om te weten wat je wel en juist niet mag. Bij een pescotarisch dieet schrap je al het vlees uit je dieet. In plaats daarvan mag je wel een onbeperkte hoeveelheid groente, fruit, peulvruchten en vis eten. Zorg ervoor dat je weet wat de basis van dit dieet precies is. Zo weet je ook welke producten je niet meer in huis hoeft te halen en welke ingrediënten juist veelvuldig in de koelkast mogen liggen.

Wees niet te hard voor jezelf


Als je het altijd gewend bent geweest om vlees te eten en hier ook echt een liefhebber van was, dan kan het best een omschakeling zijn om dit helemaal niet meer te eten. Het is ook niet gek als je dit in het begin best wel lastig vindt. Toch is het goed voor de gezondheid en het milieu om minder vlees te eten. Als je merkt dat dit toch meer moeilijkheden geeft, dan zou je het ook wat minder drastisch kunnen aanpakken. Volg bijvoorbeeld eerst slechts één of twee dagen dit dieet en eet op de andere dagen gewoon zoals je gewend bent. Op die manier geef je jezelf de tijd om het rustig op te bouwen en aan deze nieuwe levensstijl te wennen. Wees zeker niet te hard voor jezelf. Elke kleine verandering telt.

Ontdek eenvoudiege recepten


Heb je geen idee wat je moet koken? Simpelweg omdat je het zo gewend bent om aan elke maaltijd vlees toe te voegen? Begin dan eerst met wat eenvoudige recepten. Je kunt online tal van recepten vinden. Er zijn zelfs kant-en-klare maaltijdboxen voor pescotariërs die je kunt bestellen. Zo weet je zeker dat je enkel eet wat ook in dit dieet is toegestaan en leer je ook met nieuwe ingrediënten koken. Je zult merken dat de mogelijkheden binnen dit dieet ontzettend groot zijn. Met een flinke dosis creativiteit en de juiste mindset kom je echt al heel ver.

Varieer


Om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen, is het belangrijk dat je gevarieerd eet. Sommige mensen denken dat je bij een pescotarisch dieet enkel vis en zeevruchten eet, maar dat is echt niet het geval. Je hoeft niet zeven dagen in de week vis te eten. Er is veel meer mogelijk. Probeer daarom wekelijks nieuwe recepten uit en probeer ook te variëren met nieuwe ingrediënten. Dat draagt bij aan een betere gezondheid.

Meer Eten & drinken