Waar op letten bij autoverzekering

Waar op letten bij autoverzekering
Verzekeringen

Iedereen die in België woont en een auto heeft, is verplicht om een autoverzekering te hebben. Zo’n autoverzekering heeft als doel de schade aan je auto of veroorzaakt door jouw auto te verzekeren. Wat er precies verzekerd is, verschilt per type verzekering. Daarom is het verstandig om goed op te letten bij het kiezen van een autoverzekering. Je moet een dekking kiezen die aan jouw behoeften voldoet.

Welke dekking

Als je een auto wilt verzekeren kun je kiezen uit drie verschillende types autoverzekering. Ieder type verzekering heeft een andere dekking:

  • WA (wettelijke aansprakelijkheid)
  • WA + beperkt casco
  • WA + volledig casco (allrisk)

De allriskverzekering biedt de meest uitgebreide dekking, maar daar hangt meestal ook een prijskaartje aan. Alle typen verzekeringen kunnen, indien gewenst, nog worden uitgebreid met aanvullende verzekeringen, zoals een inzittenden- of rechtsbijstanddekking. Lees altijd goed de polisvoorwaarden door om te kijken wat er wel of niet gedekt is. Kijk of er bepaalde situaties zijn uitgesloten of dat er beperkingen of speciale voorwaarden zijn. Het kan ook zijn dat jouw voorkeur uitgaat naar een speciale verzekering voor een elektrische auto, kijk goed of dit voordelen biedt.

Hoe hoog is het premiebedrag

Als het gaat om een WA-verzekering voor motorvoertuigen wordt de hoogte van de premie bepaald door het gewicht van de auto. We kunnen wel zeggen: ‘Hoe hoger het gewicht, hoe hoger de premie.’ Ze gaan er namelijk van uit dat een zwaardere auto ook grotere schade aan kan richten. Sinds 2009 kan er nog een andere regel op invloed zijn van de premie, namelijk het rijgedrag.

Als het gaat om een cascoverzekering speelt ook de nieuwwaarde van de auto een rol. Dit noemen ze de cataloguswaarde. Hoe hoger de cataloguswaarde, hoe hoger de premie.

Bij alle verzekeringen kan ook de leeftijd van de bestuurder een rol spelen bij de hoogte van de premie. Verzekeraars gaan er namelijk van uit dat de jongere én oudere bestuurders meer schade rijden. Ook bij iemand die heel veel kilometers rijdt is het risico op schade groter. Belangrijk om per verzekering ook hier dus even naar te kijken. Waar speelt dit wel een belangrijke rol in het premiebedrag en waar niet?

Premie en eigen risico

Het premiebedrag van de diverse autoverzekeringen kan nog weleens verschillen. Het type dekking, het eigen risico, de verzekeringsduur, het zijn allemaal factoren die invloed kunnen hebben op de hoogte van de premie.

Het is verstandig om vooraf te bepalen wat ongeveer het bedrag is wat je bereid bent te betalen in het geval van een schadeclaim. Veel verzekeringstypen hebben namelijk een eigen risico. Het is verstandig om eerst te bepalen wat het maximale bedrag is wat je bereid bent om te betalen bij een claim. Hoe hoger het eigen risico, hoe lager de premie. Hoe lager de premie, hoe hoger het eigen risico. Een hoog eigen risico betekent dus wel dat je meer uit je eigen zak moet betalen als er schade ontstaat.

Als je al een aantal jaren schadevrij hebt gereden, kom je misschien in aanmerking voor een no-claim korting. Dat kan gunstig zijn voor een lagere premie. Informeer bij de verzekeringsmaatschappij of je hiervoor in aanmerking komt en wat de hoogte van de korting is.

Aanvullende dekkingen

Soms is het verstandig om een aanvullende dekking te nemen, zoals een inzittende verzekering, pechhulp, rechtsbijstand of een verzekering voor accessoires als je auto hiermee uitgerust is. Je bent dan extra verzekerd maar het zijn wel opties die ook de prijs van de premie verhogen.

Algemene zaken

Kijk ook eens naar de betalingsmogelijkheden. Soms kun je een korting krijgen op de premie als je gelijk voor een jaar vooruit betaalt. De andere optie is een maandelijkse betaling. Ook een contract voor een langere termijn kan soms een korting op de premie geven. Kijk ook altijd even naar de voorwaarden voor het opzeggen van de autoverzekering. Een ander belangrijk punt is de afhandeling van de schadeclaims. Hoe snel betalen ze uit en zijn er verplichte adressen om je auto te laten repareren? Het is prettig als een verzekeringsmaatschappij een goede klantenservice heeft. Kies er voor eentje waar je met al je vragen terecht kunt.

Reviews lezen

Zorg er ook voor dat je reviews leest over autoverzekeraars. Wanneer je reviews en ervaringen leest van anderen, heb je een beter beeld bij de voordelen en nadelen van een verzekeraar. Zo kun je op onze website verschillende verzekeraars vinden. Denk bijvoorbeeld aan Corona Direct of Europ Assistance.

Meer Verzekeringen