Veiligheid op het internet - hoe nuttig zijn VPN-clients? 

Veiligheid op het internet - hoe nuttig zijn VPN-clients? 
Algemeen

Er liggen veel gevaren en risico's op de loer op het net. In sommige opzichten kan een virtual private network (VPN) hier bescherming bieden. Dit geldt bijvoorbeeld voor bescherming tegen gegevensdiefstal en tracking. De bescherming van de eigen gegevens is belangrijk, of het nu bij het online winkelen op de digitale marktplaats of bij andere online activiteiten, zoals een bezoek aan een casino. Wie zijn geluk wil beproeven, kan deze site bezoeken. De veiligheid mag echter niet aan het geluk worden overgelaten.

Hiervoor is een VPN-client nodig in combinatie met een professionele VPN-dienst. Deze brengt een verbinding tot stand met een VPN-server. Vaak wordt aangenomen dat de term VPN-client een synoniem is voor de term VPN-dienst, maar dit is niet juist. De verschillen tussen VPN-client en VPN-dienst worden hieronder uitgelegd.

Dit is een VPN-cliënt en hoe hij werkt

Een VPN-client is een programma dat een versleutelde verbinding tot stand brengt met een VPN-server. Dit wordt ook wel een tunnel genoemd. De VPN-client is het ingangspunt van de tunnel en de VPN-server is het uitgangspunt. Een VPN-server kan zich overal ter wereld bevinden.

Het VPN-protocol bepaalt hoe tap-proof de verbinding is. De protocollen OpenVPN en Wireguard zijn momenteel bijzonder populair. Eerst wordt het dataverkeer door de VPN-client versleuteld en vervolgens naar de VPN-server gestuurd. Deze ontsleutelt op zijn beurt de gegevens en stuurt ze door naar de bestemmingsserver.

Dit is eigenlijk opgeroepen vanaf de clientzijde. De VPN-server ontvangt het antwoord van de bestemmingsserver. Hij versleutelt het en stuurt het door naar de VPN-cliënt. Het dataverkeer wordt hier weer gedecodeerd door de VPN-cliënt.

VPN-clients en hun divers gebruik

Aangezien de term VPN-client vrij breed is, zijn er hier enkele verschillen.

Commerciële VPN-clientsoftware

Eerst kiezen de meeste VPN-gebruikers een VPN-provider. Vervolgens downloaden ze de bijbehorende VPN-client. Deze biedt enerzijds veel instelmogelijkheden en is anderzijds zeer eenvoudig te gebruiken. Zelfs echte technologie-amateurs kunnen het zonder problemen gebruiken.

Uiteindelijk moeten alleen de toegangsgegevens worden ingevoerd en eventueel een VPN-server worden geselecteerd, waarna de verbinding tot stand kan worden gebracht. Technisch onderlegde gebruikers kunnen de VPN-verbinding ook naar eigen smaak inrichten.

Routers gebruiken als VPN-clients

Sommige routers kunnen worden ingesteld als VPN-clients. Dit zijn bijvoorbeeld sommige modellen van Asus, tp-link of Gl-iNet. In combinatie met een commerciële VPN-dienst heeft dit veel voordelen. U kunt alle voordelen van VPN benutten en bijvoorbeeld uw eigen anonimiteit in het netwerk behouden. Het VPN hoeft maar één keer centraal te worden ingesteld en niet op elk eindapparaat opnieuw. Tegelijkertijd zijn er geen regelmatige updates nodig.

Bovendien zijn alle apparaten in het thuisnetwerk onmiddellijk beschermd. Vooral de eindapparaten die een eigen VPN-client hebben, zoals veel smart home of IOT-apparaten (IOT = Internet of Things), profiteren hiervan. Ook omzeilt men een aantal beperkingen met betrekking tot het maximale aantal beschermde apparaten door de VPN-dienst.

Het geheel is bijzonder eenvoudig als men hier vertrouwt op voorgeconfigureerde routers. Dan hoeft men slechts de provider te kiezen, de inloggegevens in te voeren en een VPN-server te selecteren. Bij andere routes is het echter ook mogelijk om met alternatieve firmware zoals Tomato of OpenWrt te proberen te werken. Dit werkt echter alleen als je echt goed thuis bent in de materie.

In extreme gevallen kan het gebeuren dat de router niet meer werkt. Als u de FRITZ!Box hiervoor als router wilt gebruiken, kunt u hem alleen als VPN-server gebruiken en niet als VPN-client. Hij ondersteunt geen VPN-protocollen zoals OpenVPN of Wireguard. Het is echter wel mogelijk om met de FRITZ!Box een persoonlijk VPN op te zetten.

Hierdoor is het mogelijk om onderweg veilig toegang te krijgen tot het thuisnetwerk en de router. De persoonlijke VPN heeft echter ook een addertje onder het gras, want hier surft u altijd met uw eigen IP en surft u dus niet anoniem en is privacy niet gegeven.

Protocol-specifieke VPN-clients

Je kunt OpenVPN en Wireguard ook gebruiken met een VPN-client van de betreffende fabrikant. Beide providers zijn open source en je kunt hun clients gratis gebruiken. Terwijl de OpenVPN Connect client beschikbaar is voor verschillende besturingssystemen, kan men de Wireguard VPN client downloaden voor de software voor het betreffende besturingssysteem.

De VPN-clients worden voornamelijk gebruikt in persoonlijke VPN's. Dit geldt bijvoorbeeld voor universiteiten, bedrijven of zelfs privé. Daarnaast kunnen de VPN-clients ook worden gebruikt in combinatie met een VPN-dienst waarvoor een vergoeding wordt gevraagd.

VPN-clients op besturingssystemen instellen

Sommige besturingssystemen hebben hun eigen VPN-clients. Hier kunnen zowel verbindingen met VPN diensten als met persoonlijke VPN-netwerken tot stand worden gebracht. Hier is dus geen aparte VPN-clientsoftware nodig om een verbinding met een VPN-server tot stand te brengen. De VPN kan gemakkelijk worden opgezet op verschillende platforms en besturingssystemen.

VPN-client – welke is de beste?

Een algemeen antwoord kan hier niet worden gegeven, omdat alles afhangt van persoonlijke doelen en ideeën. Als je op zoek bent naar een zeer goede VPN-dienst met een gebruiksvriendelijke VPN-client die ook de juiste anonimiteit op het internet biedt, is NordVPN een goede keuze.

Aan de andere kant, als u alle apparaten in uw thuisnetwerk wilt beschermen zonder enige update-inspanning voor de VPN-client, moet u de VPN centraal op de router installeren. Dit werkt het gemakkelijkst met voorgeconfigureerde modellen die een VPN-clientfunctie hebben. Dit is bijvoorbeeld het geval bij sommige routermodellen van Asus. Helaas zijn FRITZ!Boxes hiervoor niet geschikt.

U kunt echter wel een persoonlijke en gratis VPN voor uw thuisnetwerk instellen. Zo heb je altijd veilig toegang tot je persoonlijke gegevens. Zoals gezegd ben je hier niet anoniem, omdat je altijd je eigen IP gebruikt. Via de VPN-client van het besturingssysteem kunt u toegang krijgen tot persoonlijke VPN's zoals het bedrijfs- of universiteitsnetwerk. Als alternatief wordt hier vaak de OpenVPN Connect-client of de Wireguard VPN-client gebruikt.

Conclusie

In het algemeen is het duidelijk dat de term VPN-client veel complexer is dan hij op het eerste gezicht lijkt. In principe ben je echter met elke VPN-client veiliger op het internet dan zonder. Je krijgt echter alleen de volledige bescherming van een VPN als je een commerciële VPN-dienst gebruikt.

Meer Algemeen