5G, de opvolger van 4G die alles gaat veranderen

5G, de opvolger van 4G die alles gaat veranderen

Tegenwoordig heeft bijna iedereen een smartphone met een mobiele verbinding. Daarmee kan je dus aan de hand van mobiele data op het internet surfen om het even waar en op welk moment dan ook. Het merendeel van de smartphones kan gebruik maken van het4G-netwerk, zo'n 96% van de bevolking met de service van Orange volgens de Franse website monreseaumoble.fr. Sinds 2017 zijn de operatoren bezig met de volgende stap in mobiele data, 4G+. Maar dat wordt niet de revolutie die alles op zijn kop gaat zetten, dat zal een veel sterker netwerk doen namelijk 5G.

Wat is 5G?

Het 5G-netwerk is de opvolger van het 4G- en 4G+-netwerk en zal ergens in 2020 gelanceerd worden. Het 5G-netwerk zal natuurlijk een hogere maximum data flow hebben dan het huidige netwerk en zou een snelheid van 1GB per seconde kunnen bereiken waartegen een 4G-signaal slechts 35 MB per seconde levert. (1GB = 1000 MB). Maar dat is niet het enige voordeel dat bij een 5G-netwerk komt kijken.

De voordelen

Eerst en vooral, buiten het hogere data flow, zal de constante snelheid veel hoger liggen dan bij het huidige 4G-netwerk. dat tonen de eerste testen uit Finland aan. Volgens de test bereikt het een snelheid van 700MB per seconde, dat ligt vele keren hoger dan de 50 MB per seconde bij het 4G-netwerk in dezelfde omstandigheden. De contante snelheid is veel representatiever voor de gebruikerservaring.
De reactietijd zal ook drastisch verminderd worden bij het 5G-netwerk. De reactietijd wordt berekend tussen het moment dat de vraag om iets uit te voeren gegeven wordt en het moment waarop het systeem de informatie ontvangt om de vraag uit te voeren. Het 4G-netwerk heeft een reactietijd van 0.5 seconden, het 5G-netwerk zal dat kunnen verminderen tot een milliseconde.

Dankzij deze evolutie in het mobiele netwerk zal je ook kunnen genieten van minder overbelasting op het netwerk. Als heel wat mensen op één plaats zijn, denk maar aan een festival of evenement, dan heeft het netwerk snel de neiging om overbelast te raken zodat je niet meer kan genieten van de snelheid die je normaal hebt als je online gaat. Het 5G-netwerk zou frequenties gebruiken die een pak hoger liggen. Elke antenne zou dus meer netwerk kunnen geven aan meer personen dan met een 4G-netwerk. De antennes van het 5G-netwerk zullen ook kleiner zijn, dat maakt het mogelijk dat er meerdere kunnen geïnstalleerd worden op 1 plaats.
Het 5G-netwerk zal ook minder energie opslorpen dan het 4G-netwerk. 5G wordt gezien als intelligenter in hoe we onze mobiele apparaten voeden en het signaal kan ook verschillen in functie van waarvoor het gebruikt wordt. Vandaag de dag zendt een 4G-antenne een signaal uit over een bepaalde diameter, een 5G-antenne zal meteen een signaal kunnen sturen naar elk apparaat in een bepaalde zone, dat voorkomt eventueel verlies van het netwerk en zal dan ook minder energie verbruiken omdat het niet steeds hoeft te zoeken naar een signaal.
Deze voordelen zijn er niet alleen om de ervaring van de gebruiker te verbeteren, zoals hun voorgangers. Het 5G-netwerk werd ontworpen met gebruiksgemak in gedachten maar ook als antwoord op grotere problemen en nieuwe gebruiken die in de toekomst kunnen ontwikkeld worden.

Het gebruik van 5G

In eerste instantie werd gezegd dat dit nieuw mobiel netwerk geïntroduceerd zou worden samen met het in verkeer brengen van autonome wagens. Maar dat laatste kan geen werkelijkheid worden zonder 5G want de bovenvermelde voordelen zoals de constante snelheid van het netwerk, de reactiesnelheid en resistentie voor overbelasting, zijn essentieel daarvoor. Geconnecteerde en autonome auto's kunnen het zich niet veroorloven om een te trage internet connectie te hebben of erger, het netwerk verliezen. Dit zou het moeilijker maken voor de wagens om hun omgeving te analyseren en dat zou ongelukken kunnen veroorzaken. De autoconstructeurs zouden ook graag hebben dat auto's zonder bestuurder kunnen communiceren met elkaar om zoveel mogelijk risico's op ongevallen te elimineren. Transportbedrijven zouden er ook veel baat mee hebben want dan kunnen ze een peloton van vrachtwagens gebruiken die door 1 chauffeur bestuurd wordt. Een chauffeur zou dan plaats nemen in de eerste vrachtwagen en de andere vrachtwagens zouden dan, autonoom, volgen. De bestuurder is nog altijd nodig zodat hij in noodgevallen kan ingrijpen. Alle vrachtwagens zouden dan de manoeuvres van de eerste vrachtwagen volgen.

Het 5G-netwerk zal ook een belangrijke rol spelen

in de automatisering van industrieën en om minder kabels te gebruiken. De komst van 5G zal ook de komst van internet of things betekenen en niet alleen van things maar van woningen die helemaal geconnecteerd zullen zijn aan het internet. Vandaag de dag blijft het gebruik van het internet in bepaalde apparaten relatief beperkt want die automatisering is soms kostelijk. Je hebt een persoonlijke server nodig en een vezelnetwerk. Je huis connecteren met het internet zal met 5G dus veel gemakkelijker gaan en goedkoper.

Hoewel 5G fantastisch lijkt op papier blijft het belangrijk om te kijken waarvoor het echt gebruikt zal worden. Het zal ook nodig zijn om het 5G-netwerk sneller uit te rollen dan dat van 4G zodat er sneller gebruik van gemaakt kan worden. In veel landen werd de introductie van het 4G-netwerk lang uitgesteld.

Foto: ultranulled.science

Meer