Voordelen van online winkelen voor consumenten

Voordelen van online winkelen voor consumenten
Online shop

Tot kort voorheen was fysiek shoppen de enige optie. Als je boodschappen of nieuwe kleding wilde, moest je wel naar de dichtstbijzijnde winkel gaan en het persoonlijk halen. De optie om lekker vanuit je huis alles te bestellen en het aan je deur geleverd te krijgen zonder dat je er iets voor hoeft te doen was ondenkbaar. Toch is dit voor velen zelfs de norm. Omdat online shoppen heel anders verloopt dan fysiek shoppen is de vraag opgekomen welke keuze beter is. Online shopping is nieuw, maar is het ook echt beter? In dit artikel de voordelen die online shoppen met zich meebrengt.

Tijd- en energiebesparing

Mogelijk het grootste voordeel dat online shoppen met zich meebrengt is dat het heel veel tijd en moeite bespaart. Bijna alle grote websites hanteren een “voor 23:59 besteld, volgende dag in huis” regel. Zo kan jij alle benodigdheden bestellen en geleverd krijgen terwijl je je aandacht kan richten op je andere verantwoordelijkheden. Dit is waarom online shoppen zo aantrekkelijk is voor mensen die de hele dag op hun kantoor zijn. Als je pas om tien uur in de avond terug komt van werk is het lastig om een winkel te vinden waarin je alle benodigde spullen kan kopen. Als je het online besteld, staat het al in huis tegen de tijd dat je terugkomt van je werk.

Groter aanbod

Als je besluit om fysiek te winkelen, ga je vaak naar de stad of een andere plek waar er veel winkels dicht op elkaar liggen. Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar een specifieke trui, wil je natuurlijk zoveel mogelijk kans om die trui te vinden. Toch is dit lastig. Winkels hebben maar een bepaalde voorraad, en niet alle winkels hebben waar jij naar op zoek bent. Als je online op zoek gaat naar de trui vind je in enkele minuten al tientallen websites die de trui aanbieden voor je en het beloven de volgende dag al te bezorgen. Daarnaast kan je andere geadviseerde artikelen vinden die volgens de website goed gepaard gaan met de trui die je haalt, zoals sieraden.

Exclusieve deals

Fysieke winkels doen vaak aan grote, maar algemene deals. Ze zetten dan voor de winkel “tot 50% korting!”. Echter is het vaak zo dat op de gewilde artikelen er heel weinig tot geen korting valt en de 50% korting alleen gebruikt wordt voor de ongewilde producten zodat de winkel er van af kan. Als je online shopt is dat anders. De kortingen die online winkels rekenen zijn namelijk een stuk minder algemeen maar meer gebaseerd per product of categorie. Zo is er meer kans dat het artikel dat jij wilt kopen voor een scherpere prijs staat aangeboden. Online winkels kunnen scherpere prijzen aanbieden omdat ze een stuk minder vaste lasten hebben die ze in het product moeten doorrekenen. Ze hebben niet te maken met huur van een winkel en (in mindere mate) uitbetaling van personeel. Hierdoor valt het product marginaal goedkoper voor de producent en heeft hij daarom meer speelruimte met de prijs.

Meer Online shop