- Op
- 18 Jul 2023
- Leestijd
- 4 minuten
Volgens de FOD Buitenlandse Zaken mogen reizigers met het Belgische paspoort momenteel zonder visum naar maar liefst 106 landen reizen. Vaak is er dus helemaal geen visum nodig. Volgens de gerenommeerde Henley Passport Index die meet hoe ‘krachtig’ het internationale identiteitsbewijs van een land is, zijn dit er zelfs 187. België staat daarmee op een gedeelde vijfde plaats, één plek achter Nederland, twee plekken achter Luxemburg en Frankrijk en drie plaatsen achter op Duitsland. Reizigers uit deze landen kunnen dus nog een aantal landen bezoeken zonder dat zij nood hebben aan een fysiek, papieren visum.
Verre reizen zonder visum
Er zijn op dit moment 146 landen die met een Belgisch paspoort helemaal zonder visum bezocht mogen worden. Dit is uiteraard met inbegrip van de overige landen in de Europese Schengenzone en de andere landen in de Europese Unie. Ook met het Nederlandse paspoort is dit voor in totaal 146 landen (inclusief België) mogelijk. De reistoestemming die ingevoerd gaat worden voor de landen in de Schengenzone, het zogeheten ETIAS, gaat alleen gelden voor reizigers met een andere nationaliteit die dan dus geen visum nodig hebben voor een kort bezoek. De elektronische reistoestemming die binnenkort ingevoerd wordt voor het Verenigd Koninkrijk gaat wel gelden voor Europese burgers. Ook reizigers uit een Benelux-land dus.
Soms is er wel een visum benodigd, maar deze is inmiddels alleen nog beschikbaar in digitale variant. In dergelijke gevallen spreekt men ook wel van een e-visum.
Aanvraag bij aankomst (Visa On Arrival)
Maar wat betekent dit nu eigenlijk in de praktijk voor de overige landen in de wereld? En wat verklaart het grote verschil in de berekening van het aantal landen dat zonder visum bezocht mag worden door Belgen en Nederlanders? Om met dit laatste te beginnen, is het getal van 187 landen eigenlijk een optelsom.
Naast de 146 landen die zonder visum mogen worden bezocht, zijn er nog 29 landen waar Belgen alleen heen mogen reizen zonder visum, maar waar ze eenmaal bij aankomst wel en degelijk visum moeten aanvragen. Ook dit aantal is gelijk voor Nederlanders op reis. Eenmaal aangekomen moeten deze reizigers, op de luchthaven of aan een andere grensovergang waar dit is toegestaan, alsnog een visum aanvragen. Deze visa worden ook wel aangeduid met de Engelstalige term ‘Visa On Arrival’. Let op: ook in deze gevallen is het visum strikt noodzakelijk om het land in te mogen reizen. Officieel is er om deze landen te bezoeken dus nog voor de grenspassage sprake van een heuse aanvraag. In een enkel geval zal een dergelijke aanvraag dus nog afgekeurd worden, waarna de reiziger het land niet in zal mogen. In de meeste gevallen echter, wordt het visum wel gewoon goedgekeurd.
Heb je de keuze tussen een aanvraag voor vertrek en een aanvraag bij aankomst? Het is hoe dan ook aan te raden om een visum zo vroeg mogelijk aan te vragen. Ga je bijvoorbeeld op reis naar Egypte? Dan heb je door het aanvragen van het visum Egypte voor vertrek meer bewegingsvrijheid binnen het land en mag je langer blijven. Voor sommige bestemmingen kan een vooraf ingediende aanvraag ook gepauzeerd worden. Zo kan voorkomen worden dat de geldigheid op de gewenste reisdatum alweer verstreken zou zijn, terwijl je als reiziger voor je reis weet waar je aan toe bent.
Reizen met enkel een reistoestemming
Tot slot zijn er nog 12 landen waarheen Belgen weliswaar geen visum voor nodig hebben, maar nog wel een andersoortige elektronische reistoestemming. Voor Nederlanders zijn dit er 13. Deze toestemming wordt niet als fysiek visum uitgegeven, maar digitaal aan een specifiek paspoort gekoppeld via onder andere het paspoortnummer.
Een bekend voorbeeld van een dergelijke reistoestemming, is het ESTA voor reizen naar de Verenigde Staten van Amerika. Ook andere populaire bestemmingen voor verre reizen bieden een eenvoudige oplossing aan om snel de juiste reistoestemming te verkrijgen. Voorbeelden zijn: het eTA voor Canada, het NZeTA voor Nieuw-Zeeland, het ETA Sri Lanka en zelfs het eVisitor visum Australië. Dit laatste reisdocument is namelijk eerder een reistoestemming dan een online visum.
Online e-visa
Ook de benodigde online visa voor India, Kenia, Tanzania en Vietnam kunnen op gelijkaardige wijze worden aangevraagd als het visum Australië of de eerder besproken reistoestemmingen. De reiziger hoeft zich niet te bekommeren om het onderscheid tussen een visum en een reistoestemming. Je kan in de meeste gevallen simpelweg in een handomdraai de digitale toestemming voor je gewenste bestemming verkrijgen.
Er zijn momenteel 18 landen waarvoor de Belgische reizigers een online aan te vragen e-visum, e-visa in het Engels, nodig hebben. Voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit zijn dit er 17. Onafhankelijk van of het nu een online aanvraag van een digitale reistoestemming of een e-visum betreft, zullen de aanvraagvoorwaarden altijd per land van bestemming verschillen.
Geldigheid en verblijfsduur
Let wel: zowel voor bestemmingen waarvoor nood is aan een visum of elektronische reistoestemming, als voor de landen waarvoor dit niet van toepassing is, geldt een beperkte verblijfsduur. Meestal kan je tot 90 dagen of 3 maanden aaneengesloten in het land verblijven, maar soms ook langer (tot zelfs 6 maanden in het geval van een reis met het eTA Canada!). Zolang je je reisgegevens en de eventueel benodigde documenten correct en tijdig aanlevert, heb je met je online reistoestemming of e-visum dus genoeg tijd voor een vakantie, een familiebezoek, of zelfs een langdurige rondreis!